Πάνω από 150.000 οι κενές θέσεις εργασίας – Ποιοι τομείς υποφέρουν
Την ώρα που ανεργία παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 10%, από την αγορά εργασίας λείπουν πάνω από 150.000 εργαζόμενοι.
Σε κλάδους όπως, τουρισμό, εστίαση, βιομηχανία και κατασκευές καταγράφονται σημαντικά κενά στις θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός πως υπήρξε εισροή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες λειτουργώντας ως «ένεση» απασχόλησης.
Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τις κενές θέσεις εργασίας είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση και ιστορικό υψηλό-ρεκόρ κατά 82,1% στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022 (38.111 και 20.927 αντίστοιχα).
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το Δ΄ τρίμηνο 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 82,1% σε σύγκριση με το Δ΄ τρίμηνο 2022 (38.111 και 20.927 αντίστοιχα), έναντι αύξησης 42,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021.
Μεγάλα κενά σε εργαζόμενους καταγράφονται και στον τομέα της πληροφορικής, ιδιαίτερα μετά την έλευση πολυεθνικών που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τους εξειδικευμένο τοπικό δυναμικό.
Προγραμματιστές, αναλυτές δεδομένων, αλλά και ειδικότητες που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη λογισμικού είναι δυσεύρετες.
Σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι αφορούν στην εύρεση προσωπικού. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι ελλείψεις ανέρχονται σε 53.000, ενώ αν σε αυτές συνυπολογιστεί και το έλλειμμα που υπάρχει στον συναφή κλάδο της εστίασης τότε οι κενές θέσεις ανέρχονται στις 80.000.
Σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, καμαριέρες, κηπουροί, είναι μερικές από τις ειδικότητες που παρατηρούνται ελλείψεις.
Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στον τομέα των κατασκευών όπου το ανεκτέλεστο των μεγάλων τεχνικών εταιρειών ήδη ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ κι ετοιμάζονται να προκηρυχθούν έργα άλλων 40 δισ. ευρώ.
Οι ειδικότητες που λείπουν από τις κατασκευές, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου αφορούν τόσο στελεχιακό δυναμικό όπως μηχανικούς, αλλά και χειριστές μηχανημάτων και εργοταξιάρχες.
Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με ανάρτησή του στο Twitter/X είχε αναφέρει ότι «οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 38.000 στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, αυξημένες κατά 82% και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009».
Στο ίδιος κύματος και οι δηλώσεις της Διευθύντριας Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ, Κατερίνας Δασκαλάκη όπου επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή, υφίστανται περίπου 90.000 κενές θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία σε τεχνικές ειδικότητες (16η θέση στις χώρες της Ε.Ε.), αποτέλεσμα του χαμηλού βαθμού διείσδυσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή και στην αδυναμία των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους.
Παρόμοια εικόνα υφίσταται στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής με πολυάριθμες κενές θέσεις εργασίας (περίπου 10.000 ετησίως για τα επόμενα 3-5 χρόνια)».
Πρόσφατη ανάλυση της Teneo κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.
Μάλιστα εκτιμά ότι το κενό όχι μόνο δεν πρόκειται να καλυφθεί την επόμενη δεκαετία, αλλά θα διευρυνθεί, καθώς οι περισσότερες χώρες προχωρούν γοργά στην ψηφιακή τους μετάβαση.
Ειδικότερα, όπως αναλύει η Teneo, οι δομές απασχόλησης έχουν πολωθεί σε πολλές προηγμένες οικονομίες τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ οι θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης έχουν επεκταθεί στις περισσότερες χώρες, οι θέσεις εργασίας της εργατικής τάξης με χαμηλή ειδίκευση –ειδικά στον βιομηχανικό τομέα– έχουν συρρικνωθεί παντού.
Πάνω από 150.000 οι κενές θέσεις εργασίας – Ποιοι τομείς υποφέρουν