Οικονομία

Πετρέλαιο: Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων για κίνησης και θέρμανσης

Όπως προκύπτει, οι πρώτες ανατιμήσεις είναι ήδη γεγονός και καταγράφονται στο πετρέλαιο κίνησης που μέσα στην τελευταία εβδομάδα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο στην Αττική και κινούνται κοντά στο 1,72 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης που από 1,05 ευρώ το λίτρο έχει αυξηθεί στο 1,12 ευρώ το λίτρο, κατά το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (7 λεπτά διαφορά).

Στον αντίποδα, οι τιμές στην βενζίνη δείχνουν να έχουν «κρατούν», καθότι από 1,75 ευρώ το λίτρο στις 10 Δεκεμβρίου είναι σήμερα στο 1,77 ευρώ (2 λεπτά διαφορά).

Οι αναλυτές δείχνουν νέα άνοδο

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν αναμένονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Αναφέρουν επίσης ότι η τάση που δημιουργείται σήμερα είναι να κλείσει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα σε βενζίνη και diesel κίνησης, ενώ η τιμή της βενζίνης στην Αττική θα προσεγγίσει εκ νέου το 1,8 ευρώ το λίτρο και το diesel σύντομα θα είναι πάνω από 1,75 ευρώ το λίτρο.

Μέχρι και 121 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του πετρελαίου, όταν η αγορά της Κίνας ανοίξει πλήρως, σύμφωνα με την Standard and Poor’s.

Η βασική πρόβλεψη της S&P για τις τιμές του πετρελαίου είναι 90 δολάρια το βαρέλι για το 2023, αλλά ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της εταιρείας προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούν τις αγορές.

«Η βασική μας υπόθεση για το 2023 είναι 90 δολάρια για το Brent, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της S&P, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες αβεβαιότητες: οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η ζήτηση της Κίνας και η αντίδραση της Μόσχας στα ανώτατα όρια τιμών.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/592042/petrelaio-erchetai-neo-kyma-afxiseon-gia-kinisis-kai-thermansis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button