Οικονομία

Πόσα είναι τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα – Η έκρηξη των e-shops

Σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι φθάνει ο αριθμός των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) τα οποία λειτουργούν από ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19 που έδωσαν ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια για τη δημιουργία e-shop είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που άρχισαν να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες online να «εκτοξευτεί».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Verticom, η οποία διοργανώνει την ecdm expo, τη μεγαλύτερη εκδήλωση για το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ψηφιακού μάρκετινγκ στην Ελλάδα, ο αριθμός των e-shops που λειτουργούν από ελληνικές επιχειρήσεις ξεπερνά τις 32.000!

Ο αριθμός εκτιμάται ότι έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις είδαν ότι η παρουσία στο Διαδίκτυο είναι πλέον άκρως απαραίτητη, ενώ επιπλέον υπήρξαν και κρατικές δράσεις που ενίσχυαν τη δημιουργία e-shops.

Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να επισημάνει κανείς και την άνοδο που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2023 που δημοσίευσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), ο E-Commerce Europe και το Eurocommerce, η αξία των online αγορών στη χώρα μας εκτιμάται στα 17,33 δισ. ευρώ για το 2023, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με το 2022 που είχε διαμορφωθεί στα 15,84 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων καταναλωτών που κάνουν online αγορές τα τελευταία χρόνια. Το 2019 το ποσοστό ήταν στο 51% για να ανέβει το 2020 στο 59% και να κάνει ένα «άλμα» στο 69% και στο 70% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Για το 2023, η εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 75%.

Η «έκρηξη» των e-shops αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον για το ψηφιακό μάρκετινγκ είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η αγορά των digital agencies, ήτοι εταιρειών που βοηθούν τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην online παρουσία τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Verticom, ο αριθμός των digital agencies έχει φθάσει πλέον τα 1100, νούμερο αρκετά εντυπωσιακό. Πάντως, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και δεν υπάρχουν πλέον οι επιδοτήσεις του πρόσφατου παρελθόντος που είχαν ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ψηφιακού μάρκετινγκ θα είναι πάντως παρούσες στην προσεχή ecdm expo της Verticom, η οποία θα διοργανωθεί στο τριήμερο 24-26 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση θα φιλοξενήσει στον εκθεσιακό χώρο δεκάδες εταιρείες του κλάδου, τα στελέχη των οποίων θα περιμένουν τις αρκετές χιλιάδες των επισκεπτών της ecdm expo προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την βελτίωση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο και όχι μόνο. Συν το συνέδριο που διοργανώνεται, το οποίο θα φιλοξενήσει υψηλόβαθμα στελέχη από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως όσον αφορά στο χώρο του e-commerce και του digital marketing.

https://creta24.gr/posa-einai-ta-ellinika-ilektronika-katastimata-i-ekrixi-ton-e-shops/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button