Οικονομία

Πόσο κρίσιμη είναι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η ταυτότητα κτηρίου

Προβλήματα με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε το πρωί της Τετάρτης (13/3) μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2022 και περιλαμβάνει την σωστή εμβαδομέτρηση του ακινήτου, νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών ή τακτοποίησης εάν υπάρχουν, όλα τα χαρτιά που αφορούν το ακίνητο και την πολεοδομική του υπόσταση.

Ωστόσο, επισήμανε πως λόγω λαθών ή παρατυπιών από τους κατασκευαστές ή τους εργολάβους καταλήγουν να ακυρώνονται πάρα πολλές συναλλαγές.

Όπως αναφέρει: «Παλαιότερα οι κατασκευαστές των κτηρίων ή εργολάβοι που έφτιαχναν τα ακίνητα, ξέφευγαν στα μέτρα».

«Δηλαδή φτιάχνανε ένα ακίνητο 100 τετραγωνικά και πιθανώς τα τετραγωνικά να ήταν 102 ή 103».

Πλέον διαπιστώνεται πως κατά τη διαδικασία πώλησης, «έρχεται ο μηχανικός να κάνει αυτοψία, βλέπει ότι δεν είναι 100 τετραγωνικά όπως λέει η κάτοψη από τα χαρτιά που έχει πάρει από την πολεοδομία και ότι έχει μπει δύο τετραγωνικά μέσα στον άλλον ιδιοκτήτη, και πρέπει αυτός να συμφωνήσει ή να πείσω εγώ που είμαι ιδιοκτήτης τον δίπλα μου, τον γείτονά μου, για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τροποποίηση της σύστασης, για να κάνω το συμβόλαιο».

«Εάν όμως ο άλλος δεν θέλει, δεν γίνεται συμβόλαιο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο είναι απαραίτητο να γίνει νομοθετική παρέμβαση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης της οριζοντίου ιδιοκτησίας, για να λυθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

https://creta24.gr/poso-krisimi-einai-gia-tis-metavivaseis-akiniton-i-taftotita-ktiriou/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button