Οικονομία

Πώς η έλλειψη ΙΒΑΝ μπλοκάρει τη φορολογική δήλωση – Εκκρεμεί η επιστροφή 85 εκατ. σε πάνω από 185.000 φορολογούμενους

Τον αριθμό του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά φέτος οι φορολογούμενοι στη φορολογική τους δήλωση. Χωρίς την καταχώριση του IBAN η δήλωση μπλοκάρει και δεν προχωράει η υποβολή της στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ο φορολογούμενος που δεν έχει ήδη δηλώσει στο σύστημα της ΑΑΔΕ το ΙΒΑΝ του λογαριασμού του και δεν θα το κάνει την ώρα της υποβολής της δήλωσης, το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο  τον ενημερώνει  ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο καθώς η ΑΑΔΕ αναζητά πάνω από 185.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται που αγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ. Όμως χωρίς το ΙΒΑΝ επιστροφές φόρων δεν γίνονται. Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Έτσι, ελήφθη η απόφαση της υποχρεωτικής δήλωσης IBAN, ως προϋπόθεση υποβολής της δήλωσης. Ωστόσο, η απόφαση δημιούργησε προβλήματα στην απόφαση αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ.  Όπως έχει ανακοινωθεί, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου από την ΑΑΔΕ, εφόσον στο μεσοδιάστημα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν τροποποιήσουν κάποια από τα στοιχεία τα οποία έχουν προσυμπληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση η εφορία θα υποβάλλει μόνη της τη δήλωσή τους. Ξεκάθαρο είναι ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να μεταβάλλουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία και να υποβάλλουν νωρίτερα, όποτε θέλουν τις δηλώσεις τους.

Το πρόβλημα είναι ότι για ένα τμήμα των εν λόγω φορολογουμένων και πάλι, η αυτόματη υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων σκοντάφτει στη μη δήλωση IBAN. Αυτές τις ημέρες η ΑΑΔΕ «μετρά» πόσοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν δηλώσει IBAN και εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαιρέσεων – για την αυτόματη υποβολή- για συνταξιούχους άνω των 70 ετών.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων από φέτος:

–  Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

– Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2024 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

Πώς η έλλειψη ΙΒΑΝ μπλοκάρει τη φορολογική δήλωση – Εκκρεμεί η επιστροφή 85 εκατ. σε πάνω από 185.000 φορολογούμενους

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button