Οικονομία

ΣΒΕ: Τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας ζητούν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις

Την επανίδρυση υπουργείου Βιομηχανίας την επομένη των εκλογών ζητούν πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 85%) βιομηχανίες της χώρας από την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι επικείμενες κάλπες, υπογραμμίζοντας (σε ποσοστό 100%) την ανάγκη η επαναβιομηχάνιση της χώρας να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, σχολιάζοντας τα ευρήματα έρευνας γνώμης του φορέα, σε δείγμα 191 επιχειρήσεων-μελών του από όλους τους κλάδους της μεταποίησης.

Κατά την πρόεδρο του ΣΒΕ αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση έναρξη της διαδικασίας εξειδίκευσης της βιομηχανικής πολιτικής που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να αρθούν τα μεγάλα προσκόμματα στη δραστηριοποίηση της βιομηχανίας, όπως αυτά περιγράφονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με την ευκαιρία της έρευνας.

Ουδέτερο το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής

Βάσει της έρευνας, που υλοποιήθηκε από τον ΣΒΕ στις 4-10 Μαΐου, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 62%) εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας θεωρούν ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξή της είχαν ουδέτερο αποτέλεσμα στη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά της, το 20% ότι επέδρασαν θετικά και το 18% πως ήταν ανεπαρκείς.

Οι πιο θετικές εξελίξεις

Στο ερώτημα ποιες θεωρούν ότι είναι οι τρεις πιο θετικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν για τη βιομηχανία την τελευταία τετραετία, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών προτάσσουν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (81% των απαντήσεων) και ακολουθούν η μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, χάρη στην ψηφιοποίηση διαδικασιών (ποσοστό 74%), η διεύρυνση της προσπάθειας για εξαγωγές (66%), η στήριξη των επιχειρήσεων κατά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση (50%) και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών (50% έκαστη).

Πρόβλημα η εξεύρεση προσωπικού

Αντίστοιχα, αξιολογώντας τα κύρια προσκόμματα στη δραστηριοποίησή τους, το ανθρώπινο δυναμικό φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, καθώς η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων και η δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού συγκεντρώνουν ποσοστά 81% και 77% αντίστοιχα. Ακολουθούν η αύξηση του λειτουργικού κόστους (επίσης 77%), το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος (76%), το πλαίσιο υλοποίησης επενδύσεων (75%), η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος (69%), η δυσκολία πρόσβασης στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (68%), η αργή απονομή δικαιοσύνης (62%) και η κυβερνητική αστάθεια (42%).

Όταν το «κάδρο» ανοίγει ώστε να συμπεριλάβει το μέλλον και οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτώνται σχετικά με τις κύριες προκλήσεις, που εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσει η βιομηχανία στα επόμενα χρόνια, «δείχνουν» κατά σειρά: ψηφιακό μετασχηματισμό (96%), ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (85%), προσαρμογή στην «πράσινη» μετάβαση (77%), ανάπτυξη δράσεων διεθνοποίησης και εξωστρέφειας (75%), εξοικονόμηση ενέργειας (73%) και ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας (72%).

Κατά τα λοιπά, το 96% όσων συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία εισφέρει θετικά στον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, το 92% ότι έχει υψηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη βιομηχανία, το 85% ότι συμβάλει στη μείωση του δίδυμου ελλείμματος, το 82% ότι αποτελεί παράγοντα κοινωνικής συνοχής και το 81% ότι διασυνδέει βασικούς τομείς, όπως ο πρωτογενής, το εμπόριο και οι υπηρεσίες. Η βιομηχανία, επισημαίνουν, είναι σημαντική για την οικονομία της χώρας, γιατί υλοποιεί επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και τεχνολογίας (96%), παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης (87%), δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας (85%) και συμβάλει στη συγκράτηση της φυγής των νέων στο εξωτερικό (62%)._

https://creta24.gr/sve-ti-dimioyrgia-ypoyrgeioy-viomichanias-zitoyn-okto-stis-deka-epicheiriseis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button