Οικονομία

Σενάρια για πακέτο στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά- Επιταγή ακρίβειας και μείωση εισφορών στο τραπέζι

Συζητήσεις γίνονται στο οικονομικό επιτελείο για ένα πακέτο στήριξης των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών, με τα σενάρια να περιλαμβάνουν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα.  

Το εύρος των μέτρων στήριξης θα καθοριστεί από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο τέλος Φεβρουαρίου και από την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια. 

«Ρεαλιστικό» χαρακτηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου ένα πακέτο στήριξης ύψους 500-600 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Πιο συντηρητικούς υπολογισμούς κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνοντας ότι με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους». 

Πακέτο στήριξης: Επιταγή ακρίβειας στο τραπέζι  

Το πακέτο παροχών θα στοχεύει στη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο από την ακρίβεια, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται το ΑΠΕ. 

Στα σενάρια που συζητιούνται είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», πριν από το Πάσχα και πριν από τα Χριστούγεννα, όπως και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών». 

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. 

Σενάριο για μείωση εισφορών 

Άλλο σενάριο που συζητιέται παράλληλα είναι η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, κάτι που ωστόσο έχει υψηλό κόστος, περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. 

Επίσης υπό συζήτηση είναι η ενίσχυση και παράταση του «καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές ή θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. 
 

πηγή: lifo

now/economy/senaria-gia-paketo-stirixis-se-eyalota-noikokyria-epitagi-akribeias-kai-meiosi-eisforon

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button