Οικονομία

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ κατάφερε να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές, μέσω του νέου 5ετούς ομολόγου που εξέδωσε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επιτυχή την έκδοση, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με την έκδοση του ομολόγου καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2023, «διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές, τα οποία είναι πάνω από 38 δισ. ευρώ».

Την νέα έκδοση, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνουν οι Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στη δευτερογενή αγορά χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν με απόδοση 3,75% από 3,62% που ήταν την προηγούμενη ημέρα ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 4,19% από το 4,14% αντιστοίχως.

Το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του 2023 έχει αντλήσει έως τώρα από τις αγορές περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

https://www.lifo.gr/now/economy/staikoyras-i-ellada-antlise-25-dis-eyro-apo-tis-agores

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button