Οικονομία

Σταϊκούρας προς τράπεζες: Αυξήστε άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, μειώστε των νέων δανείων

Μήνυμα προς τις συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν «άμεσα και γενναία» σε αύξηση των επιτοκίων των νέων καταθέσεων και μείωση εκείνων των νέων δανείων, έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως οι επικεφαλής των τραπεζών ανέφεραν πως θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνάντηση που είχαν. 

«Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογήσουν 12 συγκεκριμένες προμήθειες, εντός δέκα ημερών. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». 

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. «Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες», τόνισε. 

Οι 12 χρεώσεις 

Οι τράπεζες καλούνται να επανεξετάσουν 12 κατηγορίες χρεώσεων σε συναλλαγές και υπηρεσίες, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των πελατών. 

Ανάμεσα σε αυτές είναι χρεώσεις που αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές- όπως η άμεση αποστολή χρημάτων μέσω που επιβαρύνεται με 4-5 ευρώ- ή η ανάληψη μετρητών μέσω ATM άλλης τράπεζας που στοιχίζει έως 2,5 ευρώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή». 

Επίσης, αφορά χρεώσεις που επιβάλλονται για διάφορες υπηρεσίες, όπως τα έξοδα για την αξιολόγηση αιτημάτων για τη χορήγηση π.χ. στεγαστικών δανείων- περίπου 500 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα νομικού- τεχνικού ελέγχου, που είναι έως και 500 ευρώ. 

πηγή: lifo

now/economy/staikoyras-pros-trapezes-ayxiste-amesa-ta-epitokia-katatheseon-meioste-ton-neon-daneion

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button