Οικονομία

Τι σημαίνει η στέψη του Καρόλου για τη βρετανική οικονομία

Φρενίτιδα επικρατεί στη Βρετανία για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου του Γ’, με παμπ, εστιατόρια αλλά και εμπόρους να ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά δρώμενα των τελευταίων δεκαετιών.

Και παρότι ορισμένοι κλάδοι αναμένουν με ανυπομονησία τη στέψη του νέου βασιλιά, θεωρώντας ότι θα έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη, ειδικοί από όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι το σύνολο της βρετανικής οικονομίας θα… υποφέρει -ιδιαίτερα λόγω της μιας έξτρα αργίας των εργαζόμενων, τη Δευτέρα 8 Μαΐου.

Το ιστορικής σημασίας γεγονός αναμένεται να αναπτερώσει το ηθικό των Βρετανών αλλά και να τους… προτρέψει να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη σε σοβαρά οικονομικά δεινά.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι πωλήσεις συνήθως αυξάνονται όταν συμβαίνουν μεγάλα εθνικά γεγονότα» λέει ο Τζέιμς Χάρντιμαν, ανώτερος αναλυτής του British Retail Consortium.

«Δεδομένου ότι η στέψη του βασιλιά είναι τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πέρσι, οι πωλήσεις της εβδομάδας μέχρι την 5η Ιουνίου -την περίοδο εορτασμού των Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ- ήταν κατά 87 εκατομμύρια λίρες (98,9 εκατ. ευρώ) υψηλότερες σε σχέση με οποιαδήποτε μέση εβδομάδα του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Kantar.

Ακριβώς όπως και πέρσι, οι Βρετανοί έμποροι έχουν… σκαρφιστεί σειρά από αναμνηστικά για να γιορτάσουν την πρώτη στέψη βασιλιά τα τελευταία 70 χρόνια.

Έτσι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους επετειακά κουτιά με μπισκότα, αρκουδάκια, τσάντες, κεριά, φλυτζάνια ή ακόμη και… μαξιλάρια.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα κρατά στα χέρια της αρκουδάκια που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη στέψη του βασιλιά / (AP Photo/Kin Cheung)

Η τελετή στέψης του Καρόλου είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, 6 Μαΐου, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Η Mars Wrigley’s Celebrations, γνωστή για τις… σοκαλοτοδημιουργίες της, έφτιαξε μια σοκολατένια προτομή του Καρόλου, σε φυσικό μέγεθος, χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις πιο γνωστές σοκολάτες της -μεταξύ των οποίων Maltesers TeasersMilky Way και Twix.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Celebrations (@ukcelebrations)

Με τη σειρά του, το «Μarks & Spencer», μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ρουχισμού και ειδών σούπερ μάρκετ, αναμένει ότι θα πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κουτιά με επετειακά μπισκότα αλλά και 255.000 μέτρα σημαιάκια, για τα χιλιάδες πάρτι δρόμων που είναι προγραμματισμένα σε ολόκληρη τη χώρα.

Με τη σειρά τους, οι αλυσίδες Tesco και Waitrose έχουν ήδη γεμίσει τα ράφια τους με κέικ, σάντουιτς και άλλες λιχουδιές με… έμπνευση από τη στέψη του Καρόλου.

Και οι Βρετανοί έχουν ανταποκριθεί με ενθουσιασμό. Ενδεικτικό είναι ότι το κατάστημα John Lewis αναγκάστηκε να βάλει… φρένο στις πωλήσεις ενός λούτρινου αρκούδου, του Lewis Bear, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον εορτασμό.

Πλέον επιτρέπεται η αγορά μόλις δύο αρκούδων από κάθε νοικοκυριό ενώ το στοκ για τις διαδικτυακές πωλήσεις έχει ήδη εξαντληθεί.

Υπάρχουν, όμως, επιλογές και για αυτούς που έχουν πιο… βαθιές τσέπες και αναζητούν κάτι πιο ιδιαίτερο.

Κοσμηματοπωλεία έχουν δημιουργήσει μοναδικά δαχτυλίδια, μανικετόκουμπα ή και ποσέ για ανδρικά σακάκια.

Και οι τιμές ορισμένων εξ αυτών είναι ιδιαίτερα… τσουχτερές, με ένα δαχτυλίδι στέψης να κοστολογείται στις 440.000 ευρώ.

Ακόμη και σε εορταστικά καπελάκια έχει κάνει την εμφάνισή του το πρόσωπο του Καρόλου / (AP Photo/Kin Cheung)

Κέρδη για τον τουρισμό

Η στέψη του Καρόλου αναμένεται να δώσει μια απαραίτητη ένεση ρευστότητας και στον βρετανικό ξενοδοχειακό κλάδο, που ταλαιπωρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ τώρα πλήττεται από τις υψηλές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων φιλοξενίας της Βρετανίας κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία UKHospitality.

Βρετανικό κέντρο ερευνών εκτιμά ότι ο τουριστικός κλάδος θα δεχτεί συνολικά «ένεση» 383 εκατομμυρίων ευρώ το τριήμερο, καθώς η 8η Μαΐου έχει κηρυχθεί εθνική εορτή.

Ωστόσο, o φορέας τουρισμού VisitEngland εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο, αγγίζοντας τα 1,3 δισ. ευρώ.

Πιατάκια και κούπες προς τιμήν του νέου βασιλιά / (AP Photo/Kin Cheung)

Και παρότι αρκετοί κλάδοι αναμένεται να επωφεληθούν από τη στέψη του Βασιλιά, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν κατακρίνει το κόστος της τελετής, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και αρκετοί πολίτες αναγκάζονται να τρώνε σε συσσίτια ή να λαμβάνουν κουπόνια σίτισης.

Το παλάτι του Μπάκινγχαμ δήλωσε την Τρίτη ότι θα δημοσιοποιήσει το κόστος της στέψης του Βασιλιά Καρόλου, «εν ευθέτω χρόνω».

«Ένα από τα μαθήματα από την κηδεία της Βασίλισσας ήταν πως σε μια εθνική εκδήλωση όπως αυτή, ένα μεγάλο γεγονός, προσελκύει τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον και ξεπληρώνει και με το παραπάνω το κόστος» δήλωσε εκπρόσωπος στο CNNi.

Υπάρχουν, όμως, και «φωνές» ειδικών που υποστηρίζουν ότι η εθνική αργία της Δευτέρας θα αντιστρέψει το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα δεν θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντική χασούρα.

 

https://creta24.gr/ti-simainei-stepsi-karoloy-ti-vretaniki-oikonomia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button