Οικονομία

Το «χρηματιστήριο» της Καθαράς Δευτέρας – Πού θα κυμανθούν οι τιμές των σαρακοστιανών

Την παραδοσιακή λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα που γεμίζουν το τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα, αναμένεται να πληρώσουν ακριβότερα φέτος σε σχέση με πέρσι οι καταναλωτές.

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο Σαρακοστιανό τραπέζι.

Αυξημένη 10-15% η τιμή της λαγάνας

Ακριβότερη θα είναι η παραδοσιακή λαγάνα καθώς τα αρτοποιεία επιβαρύνονται τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και του εργατικού κόστους αφού όπως επισημαίνουν οι αρτοποιοί πρόκειται για ένα φρέσκο προϊόν με τους εργαζόμενους να το παρασκευάζουν χειροποίητα την προηγούμενη μέρα.

Όπως εκτιμά μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης η τιμή της λαγάνας στην πρωτεύουσα αναμένεται να αγγίξει φέτος τα 5 ευρώ καταγράφοντας ανατίμηση της τάξεως του 10-15% σε σχέση με πέρσι.

ίδιος διευκρινίζει πάντως ότι η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη επιβάρυνση που δέχονται τα αρτοποιεία καθώς μετακυλύουν στους καταναλωτές ένα μικρό μέρος της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής του προϊόντος λόγω της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Αντίστοιχη αύξηση στην τιμή της λαγάνας αναμένεται και στους φούρνους της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου Αρτοποιών της πόλης «Ο Προφήτης Ηλείας, Έλσα Κουκουμέρια. Η κ. Κουκουμέρια εξηγεί ότι στη Θεσσαλονίκη οι λαγάνες που παρασκευάζονται στους φούρνους είναι 350- 380gr, αντί για τα 700 -750 gr της Αθήνας, με τις τιμές στους φούρνους της πόλης να εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 2,50 – 2,60 ευρώ την Καθαρά Δευτέρα.

Ανεβασμένη σε σχέση με πέρσι αναμένεται και η τιμή του χαλβά, με στελέχη της αγοράς να επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια του 2022 προχώρησαν σε μικρές ωστόσο, σε μονοψήφιο ποσοστό, ανατιμήσεις στο προϊόν.

Οι τιμές στην ιχθυαγορά της Βαρβακείου

Στη ιχθυαγορά της Βαρβακείου πάντως, όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται θαλασσινά, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος Βασίλης Σίμος στο CNN Greece, «οι τιμές παραμένουν σταθερές» στα περσινά επίπεδα λόγω της μεγάλης παραγωγής, ενώ οι αγορές των καταναλωτών έχουν ξεκινήσει φέτος από νωρίς.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει στα κατεψυγμένα θαλασσινά οι τιμές, ανάλογα με το μέγεθος, διαμορφώνονται:

Γαρίδα: 12-15 ευρώ το κιλό

Χταπόδι: 13-15 ευρώ το κιλό

Καλαμάρι: 7-15 ευρώ το κιλό

Θράψαλα: 5-8 ευρώ το κιλό

Αντίστοιχα στα νωπά:

Γαριδάκι συμιακό: 5-8 ευρώ το κιλό

Χταπόδι 15-19 ευρώ το κιλό

Καλαμάρι: 15- 20 ευρώ το κιλό

Στα νωπά μύδια οι τιμές θα διαμορφωθούν το τελευταίο τριήμερο, εκτιμάται ωστόσο ότι θα κυμανθούν από 5 έως 7 ευρώ το κιλό

Το «καλάθι της Σαρακοστής

Υπενθυμίζεται ότι από την προσεχή Τετάρτη τίθεται σε ισχύ και το «καλάθι της Σαρακοστής» που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αγορές των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρόκειται ουσιαστικά για το «καλάθι του νοικοκυριού» ενισχυμένο με προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση.

Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί επίσης δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.

πηγή: creta24

to-chrimatistirio-tis-katharas-deyteras-poy-tha-kymanthoyn-oi-times-ton-sarakostianon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button