Οικονομία

Τράπεζες: Παίζουν άμυνα για τα κόκκινα δάνεια

Στην θωράκιση των «τειχών άμυνας» έναντι των κόκκινων δανείων προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες στο τρέχον περιβάλλον σύσφιξης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής και συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Οι διοικήσεις τους αναμένουν θετικούς ρυθμούς σχηματισμού νέων επισφαλειών κατά την εφετινή χρήση, ως αποτέλεσμα της παραμονής του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και της περαιτέρω ενίσχυσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, που θα επιβαρύνουν τους δανειολήπτες.

Μέχρι στιγμής οι αποθεραπείες προβληματικών χορηγήσεων και οι διαγραφές ξεπερνούν ή βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα ανοίγματα που κοκκινίζουν.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί τα επόμενα τρίμηνα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία για το ζήτημα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Ο έμπειρος τραπεζίτης εκτίμησε ότι οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων για την τράπεζα θα φτάσουν εφέτος στα 400 εκατ. ευρώ, παρ΄ ότι στο α’ τρίμηνο δεν ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψή του για το β’ τρίμηνο της χρονιάς είναι ότι θα αυξηθούν στα 60 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι για το 2023

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν την βελτίωση του βαθμού κάλυψης των NPEs τους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους στόχους για το 2023 που παρουσιάστηκαν κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του α’ τριμήνου, το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο (CoR) θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι από 10% έως 50% στους συστημικούς ομίλους.

Οι σχετικές τάσεις είναι ήδη εμφανείς στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ειδικότερα, σε απόλυτους αριθμούς οι προβλέψεις ενισχύθηκαν σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022 κατά 23% περίπου συνολικά για τις Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς (η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της στις 23/5).

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν δημιουργεί προβληματισμό. Οι τράπεζες έχουν σε αυτή τη φάση μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, εκμεταλλευόμενες την ταχεία άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους, να ενισχύσουν περαιτέρω την κάλυψη των επισφαλειών, χωρίς ουσιαστική επίπτωση στους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς.

Για παράδειγμα, στο α’ τρίμηνο του 2023 στους τρεις προαναφερθέντες ομίλους οι προβλέψεις για το πιστωτικό ρίσκο αυξήθηκαν κατά μόλις 41 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιας ανόδου του επιτοκιακού τους εισοδήματος κατά 468 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Βέβαια, για το σύνολο της χρήσης αναμένεται αύξηση του σχετικού κόστους. Ειδικότερα, τα πλάνα των τραπεζών για το δείκτη CoR το 2023 προβλέπουν τα εξής:

  •  Alpha Bank: 85 μονάδες βάσης από 65 το 2022
  •  Eurobank: 85 μ.β. από 76 το 2022
  •  Εθνική Τράπεζα: 80 μ.β από 70 το 2022
  •  Τράπεζα Πειραιώς: 120 μ.β. από 80 το 2022

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία δαπάνη απολύτως διαχειρίσιμη, που θα καλυφθεί από τη σημαντική ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% ή το 1 δισ. ευρώ εφέτος.

Εξάλλου, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η συντηρητική πολιτική προβλέψεων, να κρύβει τελικά και θετικές εκπλήξεις για τα αποτελέσματα της χρονιάς.

Όπως λένε, εάν τελικά οι καθαρές εισροές κόκκινων δανείων κινηθούν σε χαμηλότερα των προβλεπόμενων επίπεδα, η καθαρή κερδοφορία θα είναι ενισχυμένη σε σύγκριση με τις σημερινές προβλέψεις.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Τράπεζες: Παίζουν άμυνα για τα κόκκινα δάνεια

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button