Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής – Τα πρόστιμα καθυστέρησης

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση μετά την 26η Ιουλίου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οπότε και λήγει επισήμως η προθεσμία κατάθεσής τους, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η διαδικασία που ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν φαίνεται να …βιάζονται να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, καθώς στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ έχει υποβληθεί μόλις το 2,5% των συνολικών φορολογικών δηλώσεων.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους έχουν την επιλογή να το πράξουν σε 8 δόσεις με την 1η στα τέλη Ιουλίου και την 8η στα τέλη Φεβρουαρίου. Όσοι επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό τότε θα έχουν έκπτωση 3%.

Από τις μέχρι στιγμής 253.759 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων το 52,68% (133.680) είναι μηδενικό. Επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 324 ευρώ, προκύπτει για το 23,96% (60.800) ενώ χρεωστικό κατά μέσο όρο 913 ευρώ είναι για το 23,36% (59.278).

Φέτος ισχύει για πρώτη φορά η προσυμπληρωμένη δήλωση η οποία υποβάλλεται αυτόματα όταν δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή κατάσταση και το εισόδημα είναι είναι αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι κλιμακωτά, ενώ είθισται να έρχεται στο παρά πέντε διάταξη για τη μη επιβολή τους για ποσά έως 100 ευρώ.

  • Φυσικά πρόσωπα: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

https://creta24.gr/forologikes-diloseis-pote-ligei-i-prothesmia-ypovolis-ta-prostima-kathysterisis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button