Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 6 βασικές αλλαγές που φέρνει από 1η Απριλίου

Αλλαγές σε πρόστιμα, ρυθμίσεις οφειλών και ΦΠΑ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται στην Βουλή.

Αναλυτικά: 

1. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 

Έρχεται κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για συγκεκριμένη κατηγορία εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

2.Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από την 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα  που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά στον τρόπο που θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα επισημαίνονται τα εξής:

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός ο πολίτης καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας,

-για 2 μήνες ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει τα 2/12 των τελών,
-για 3 μήνες ο πολίτης θα πρέπει να καταβάλει τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

3.Έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων

Η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120  ή 72 δόσεων εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

4.Αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων με 72 και 120 δόσεις

Στο ίδιο πλαίσιο αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών γίνεται μέχρι την 31 Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων.

5.Επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο

H επιστροφή του Ειδικού Φόρου Kατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά ολόκληρο το 2023. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ.

6.Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Μέχρι το τέλος του 2023  παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

πηγή: lifo

now/economy/forologiko-nomoshedio-oi-5-basikes-allages-poy-fernei-apo-1i-aprilioy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button