Οικονομία

«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα-Δικαιούχοι και επιδοτήσεις

Δρομολογείται σύντομα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», αφού ολοκληρώθηκε από το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η «χαρτογράφησή» του.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» αναμένεται το προσεχές διάστημα να αποτυπωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες κατά την προδημοσίευσή του.

Ωστόσο οι αρχικές διαδικασίες ήδη κινούνται, αφού την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), η οποία θα υποδέχεται τα αιτήματα για σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», δεν έχει εξασφαλιστεί ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό, αλλά μόνο τα 150 εκατ. Ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των 300.000 νοικοκυριών, συνεπώς, κατά τα φαινόμενα το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περισσότερες φάσεις (δύο ή τρεις) ανάλογα με τα κονδύλια που θα υφίστανται.

Επίσης πιθανότητα στη λίστα των ωφελούμενων δεν θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ευκαιρίας που παρέχει το πρόγραμμα θα είναι νοικοκυριά και αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορέσουν να προχωρήσουν και σε αντικατάσταση θερμοσιφώνων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ένα οικιακό σύστημα με τριφασική παροχή, θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ), ενώ με μονοφασική, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. 

πηγή: lifo

now/greece/fotoboltaika-stis-steges-pos-tha-leitoyrgisei-neo-programma-dikaioyhoi-kai-epidotiseis

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button