Οικονομία

Χρέη στην Εφορία: Στο «ηλεκτρονικό σφυρί» σπίτια και οικόπεδα οφειλετών

Στο «ηλεκτρονικό σφυρί» βγάζει σήμερα (8/2) η ΑΑΔΕ σπίτια, οικόπεδα και επιχειρηματικά ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας εντείνοντας με την κίνηση αυτή την πίεση στους φορολογούμενους με χρέη στην Εφορία και ειδικά στους μεγαλοοφειλέτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει σε όλες τις Εφορίες της χώρας το Eispraxis, το νέο σύστημα με το οποίο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρακολουθούν το προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο αντλώντας όλα τα στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Κάθε φορά που ένα χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες.

Το «ηλεκτρονικό σφυρί« της ΑΑΔΕ θα χτυπήσει σήμερα για:

  • Μια κατοικία αποτελούμενη από υπόγειο 223 τ.μ. και ισόγειο διαμέρισμα 203 τ.μ. στην περιοχή Νέοι Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού. Τιμή πρώτης προσφοράς 636.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο 511 τ.μ.
  • Ένα διαμέρισμα 54,34 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
  • Ένα υπόγειο οικοδομής 176,48 τμ στη Θεσσαλονίκη
  • Κληροτεμάχιο με εργοστάσιο 2.520,66 τμ στη Θεσσαλονίκη τιμή 1ης προσφοράς: 175.000 ευρώ.
  • Ένα ισόγειο οικοδομής 176,48 τ.μ στη Θεσσαλονίκη.

Από τη λίστα με τα ακίνητα των οφειλετών της Εφορίας που βγαίνουν σε πλειστηριασμό το επόμενο διάστημα ξεχωρίζουν:

  • Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνίας με τιμή πρώτης προσφοράς 2,65 εκατ. ευρώ . Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022.
  • Οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα . Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.
  • Ακίνητο 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.
  • Επιχειρηματικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 471.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.

Τα μέτρα

Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας, τα εξής μέτρα:

  • Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
  • Κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου. Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/608440/chrei-stin-eforia-sto-ilektroniko-sfyri-spitia-kai-oikopeda-ofeileton/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button