Οικονομία

Χρέος: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ταχύτερη μείωσή του

Κινήσεις-έκπληξη για ταχύτερη αποπληρωμή του υφιστάμενου δημόσιου χρέους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει για πρώτη φορά και σχέδιο για μείωση στο αποθεματικό ασφαλείας των 40 δισ. ευρώ, δηλαδή στο περίφημο «μαξιλάρι» που κάθε κυβέρνηση διατηρούσε ως κόρη οφθαλμού (ή ιερό δισκοπότηρο σε κάποιες περιπτώσεις) επί σχεδόν μια εξαετία, αλλά κοστίζει στο κράτος και στους πολίτες 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους!

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεννόηση και με τον ESM, φαίνεται να έχει ωριμάσει η ιδέα πως πρέπει να μπει χέρι στο περιβόητο «μαξιλαράκι», καθώς εξέλιπαν πια οι λόγοι για τους οποίους οι δανειστές το είχαν επιβάλει ως λύση το 2018, αντί να χορηγήσουν πιστοληπτική γραμμή… διά παν ενδεχόμενο στη χώρα.

Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην πρόωρη εξόφληση χρέους έως 5,3 δισ. ευρώ τον χρόνο (15-16 δισ. ευρώ συνολικά από φέτος μέχρι το 2026 ή 2027) που θα απαλλάξουν το Δημόσιο από ακριβά δάνεια του πρώτου μνημονίου, καθώς κοστίζουν σε τόκους 3,9%-4% τον χρόνο. Εκτός από οικονομικά συμφέρουσα, μια τέτοια εξέλιξη είναι εμβληματική γιατί οδηγεί στην εξαφάνιση του «μαξιλαριού» των 12 δισ. από τα δάνεια του 3ου Μνημονίου, τα οποία μένουν «κλειδωμένα» στην Τράπεζα της Ελλάδος από χρόνια.

https://creta24.gr/chreos-to-schedio-tou-ypourgeiou-oikonomikon-gia-tachyteri-meiosi-tou/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button