Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη μέρα απωλειών με διεθνή βαρίδια – Σωρευτική πτώση 1,38%

Ο στόχος να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης τουλάχιστον πάνω από τις 1.390 μονάδες και σε απόσταση «βολής» από τις 1.400 μονάδες τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Οι πωλητές έγιναν πιο επιθετικοί στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να «παρασύρεται» από το διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων που προκάλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Η σημερινή (13/2) ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να χάνει σωρευτικά περίπου 20 μονάδες από την αξία του. Παράλληλα, βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα από τις 2 του μήνα, όταν είχε κλείσει τις 1.385 μονάδες.

Το profit taking ήταν πιο έντονο στις μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ πιο ήπιες ήταν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε εκ νέου ο τζίρος, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι sellers βάζουν όρια στις κινήσεις τους, οι οποίες κατά βάση είναι επιλεκτικές.

Σημειώνεται ότι το πρόσημο «παιζόταν», όπως και η παρουσία του ΓΔ πάνω από τις 1.390 μονάδες, μέχρι που βγήκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν οι αναλυτές, έφερε κατήφεια στις τάξεις των επενδυτών, κυρίως της Wall Street. Ισχυρές είναι οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε εγχώριο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης των 8,61 μονάδων, ήτοι 0,62%, και έκλεισε στις 1.385,47 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.383,44 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.396,42 μονάδες. Με τη νέα του πτώση, το Χ.Α. υποχωρεί κατά 1,38% το τελευταίο τριήμερο και συγκεκριμένα από τις 1.404,88 μονάδες της περασμένης Πέμπτης (8/2), που αποτελούν υψηλό έτους άλλα και 153 μηνών σε όρους κλεισίματος.

Η προσοχή στρέφεται στην Τρ. Πειραιώς και την Coca Cola

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η Intralot. Σε συνδυασμό με το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει, η Intralot θα αποπληρώσει τα 230 εκατ. ευρώ ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενέκρινε σήμερα τη διαδικασία της επιτυχούς διάθεσης σε θεσμικούς επενδυτές 6 εκατ. μετοχών της, που της απέφερε το συνολικό ποσό των 79,2 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η γενική συνέλευση άναψε «πράσινο φως» και στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, διάρκειας δύο ετών. Η ΓΣ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ από «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ Συμμετοχών, Ακινήτων και Κατασκευών».

Στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη μετέχουν πλέον οι μετοχές του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με βαρύτητα 1,93%. Επιπλέον, μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης οι μετοχές θα συμπεριληφθούν στους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging, με στάθμιση 15,6% και με ισχύ από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Όσο για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, δεν υπήρξε αλλαγή στον MSCI Greece Standard Index. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός δείκτης αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. Ωστόσο, στον MSCI Small Cap Index προστέθηκαν οι Intralot και Intrakat, χωρίς να αφαιρεθεί κάποια μετοχή από τον δείκτη. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Φεβρουαρίου.

Αύριο (14/2) έχουμε τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2023 της Coca Cola και της Τράπεζας Πειραιώς. Η πρώτη θα προβεί σε ανακοινώσεις το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ θα ακολουθήσει η τράπεζα το απόγευμα της ίδιας μέρας. Για την Πειραιώς προβλέπεται ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, δυνατό guidance για την επόμενη διετία, ενώ παράλληλα η τράπεζα θα δώσει σήμα για μέρισμα μετά από πολλά χρόνια.

Παραμένοντας στην Τρ. Πειραιώς, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το placement για το -κατά πάσα πιθανότητα- 20+2% από το συνολικά 27% του ΤΧΣ θα λάβει χώρα στο διάστημα 4 με 6 Μαρτίου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

https://creta24.gr/chrimatistirio-athinon-triti-mera-apoleion-me-diethni-varidia-soreftiki-ptosi-138/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button