Οικονομία

Ασφάλιση: Με επτά αλλαγές η ψηφιακή μεταμόρφωση του e-ΕΦΚΑ

Η ψηφιακή μετάλλαξη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας περνάει μέσα από επτά δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις η υλοποίηση των οποίων οδηγούν τον e – ΕΦΚΑ στην νέα εποχή.

Ήδη η διοίκηση του ταμείου έχει προχωρήσει στους απαραίτητους διαγωνισμούς για την ανάληψη του έργου της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ.

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα

Η διαδικασία αυτή έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία με στόχο την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα παρέχει  τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος θα μπορεί – ανά πάσα στιγμή – να λαμβάνει κάθε πληροφορία γύρω από τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, τις παροχές και τα δικαιώματά του.

Προσφάτως ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωση ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους και η διαδικασία ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ είναι προ των πυλών.

Δίνοντας το στίγμα τω αλλαγών που θα επέλθουν ο υπουργός Εργασίας σημειώνει πως «η ψηφιοποίηση θα είναι ο  βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν – πλέον – στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΕΦΚΑ, καθώς οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε πληρέστερη γνώση της κατάστασης αλλά και σε σαφέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για το πώς προχωρεί η διαχείριση των αποταμιεύσεών τους».

Οι επτά αλλαγές

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί είναι:

1. Η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ  να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Το έργο έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο ώστε να υλοποιηθεί εντός περίπου 36 μήνες.

2. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, ακόμη και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.

3. Η διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ, μέσω του προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ».   Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

4. Η υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του ασφαλιστικού φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.

5. Η επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής – που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία – και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ, σε όλη την Ελλάδα.

6. Η ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024.

7. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων  Γενικών Διευθυντών έως τέλη Μαΐου και 200 περίπου Διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Ασφάλιση: Με επτά αλλαγές η ψηφιακή μεταμόρφωση του e-ΕΦΚΑ

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button