Οικονομία

Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Παρατάθηκε μέχρι την 31η Ιουλίου η υποβολή των δηλώσεων

Η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ) που κανονικά εξέπνεε στις 22 Μαΐου παρατάθηκε μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.

Ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων, επιβάλλεται με συντελεστή 15% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων σε επιχειρήσεις και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία (offshore κ.λπ.) αλλά και κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

1. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

  • Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.
  • Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου.

Συγκεκριμένα:

• Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων.

• Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς.

• Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν

2. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 22 Μαΐου 2023, ενώ για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

3. Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

4. Η δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

5. Εφόσον η επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), μεταφέρονται αυτόματα στη φόρμα υποβολής τα βασικά στοιχεία των ακινήτων. Εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), πρέπει να καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων.

6. Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει αποκτήσει/μεταβάλει/μεταβιβάσει εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), έχει τη δυνατότητα να προσθέσει/διαγράψει/μεταβάλλει τα στοιχεία του ακινήτου.

7. Δήλωση με επιφύλαξη γίνεται δεκτή με ηλεκτρονική υποβολή. Ωστόσο θα πρέπει να τεκμηριωθεί εγγράφως η επιφύλαξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

https://creta24.gr/eidikos-foros-akiniton-paratathike-tin-31i-ioylioy-ypovoli-ton-diloseon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button