Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο και σε ποιους αυξάνεται

Σε δέκα ισόποσες δόσεις θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το 2023 εξαιρούνται όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και εκείνοι που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες.

Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

– σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

– εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών – Τροποποίηση παρ. 7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013

– στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Τροποποίηση περ. β’ παρ. 7Β άρθρου 3 ν. 4223/2013 που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021

– σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Τροποποίηση παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013, που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020,

– σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο επόμενα έτη.

Τι ισχύει για τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία

Επίσης, χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 1577/1985 (Α’ 210) εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της xώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από φέτος, ο συνολικός φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021.

Το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Εκείνοι που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000.

Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.

πηγή: lifo

now/economy/enfia-2023-poioi-apallassontai-apo-ton-foro-kai-se-poioys-ayxanetai

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button