Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 20.000 επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού

Την επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, εφάπαξ και εντόκως, ζήτησε από 20.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες δεν τήρησαν τους όρους χορήγησης, όπως έδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν και πλέον καλούνται να δώσουν πίσω τα χρήματα που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης που ξεκίνησε μέσα στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω των υποχρεωτικών lockdown.

Σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι έλεγχοι των Αρχών, η μη τήρηση της ρήτρας για τη διατήρηση του προσωπικού ήταν το μεγαλύτερο θέμα που εντοπίστηκε, ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.

Πότε είναι υποχρεωτική η επιστροφή του συνόλου

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για το ενδεχόμενο που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, τότε θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

πηγή: creta24

epistreptea-prokatavoli-20-000-epicheiriseis-prepei-na-epistrepsoyn-to-synolo-posoy/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button