Οικονομία

Ζάχαρη: Σε υψηλό 11 ετών η τιμή της – Πού οφείλεται η εκτίναξη

Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές της ζάχαρης καθώς εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης έχει έρθει και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, φθάνοντας την τιμή του προϊόντος σε ιστορικό υψηλό 11 ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν στα 24 σεντς η λίβρα, φθάνοντας στην τιμή-ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Στο μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο στις τιμές.

Με βάση πάντα το ρεπορτάζ, τρεις παράγοντες έχουν ωθήσει στην εκτίναξη των τιμών της ζάχαρης που όπως προαναφέρθηκε μπορεί να συνεχίσει την ανιούσα.

Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με τις κακές καιρικές συνθήκες στις χώρες παραγωγούς των προϊόντων από τα οποία παράγεται η ζάχαρη. Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη ζήτηση του προϊόντος από τους καταναλωτές με ότι συνεπάγεται αυτό για την αγορά και τη ζήτηση.

Τέλος, βασικός παράγοντας είναι και η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου γεγονός που ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης.

https://www.lifo.gr/now/economy/zahari-se-ypsilo-11-eton-i-timi-tis-poy-ofeiletai-i-ektinaxi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button