Οικονομία

«Καλάθι του Νονού» – Πάσχα: Σε φάση σχεδιασμού η ενίσχυση με παιχνίδια και λαμπάδες

Σε φάση σχεδιασμού είναι, μπαίνοντας στο μήνα Μάρτιο, το «καλάθι του Πάσχα».

Όπως έγινε και τα Χριστούγεννα, θα υπάρξει και «πασχαλινό καλάθι» και «καλάθι του νονού».

Χρονικά, το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σήμερα στην 18η εβδομάδα εφαρμογής του με τα σούπερ μάρκετ να στέλνουν τις ανανεωμένες λίστες τους, ενώ για δεύτερη εβδομάδα λειτουργεί το «καλάθι της Σαρακοστής».

Ακόμη ένα «έκτακτο καλάθι» που θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει της πασχαλινής περιόδου, θα θυμίζει το «καλάθι του Αη Βασίλη» που εφαρμόσθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το «πασχαλινό καλάθι» αναμένεται να περιέρχει προϊόντα όπως: αρνί- κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά για το πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών και θα «αντικαταστήσει» ουσιαστικά το «καλάθι της Σαρακοστής».

Παράλληλα σχεδιάζεται και το «καλάθι του νονού» αντίστοιχο μα το «καλάθι του Άη Βασίλη» των Χριστουγέννων. Αναμένεται μάλιστα να έχει παρόμοιες κατηγορίες παιχνιδιών με εκείνο, καθώς επίσης επιπλέον και λαμπάδες.

 Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» θα καθορισθούν αργότερα με σχετική υπουργική απόφαση, αλλά σε αυτά που θεωρούνται βέβαιο ότι θα περιληφθούν είναι παιχνίδια και λαμπάδες.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 έως 10.000 ευρώ. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, με το άρθρο 49 του ιδίου νομοσχεδίου παρατείνεται η ισχύς του «καλαθιού του νοικοκυριού», της δράσης που αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ και ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου 2023.

πηγή: creta24

kalathi-nonoy-pascha-se-fasi-schediasmoy-enischysi-paichnidia-lampades/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button