Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Πόσο μπορεί να αυξηθεί– Τα ποσά που εξετάζονται

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση χωρίς ωστόσο, να αποκαλύψει το τελικό ποσό.

Την Τρίτη, θα παραλάβει τη μελέτη του ΚΕΠΕ και την ερχόμενη Παρασκευή θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι προτάσεις των φορέων

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως και 10%.

Για παράδειγμα, σε σχέση με τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ και η ΓΣΕΕ με την υψηλότερη πρόταση για 826 ευρώ.

Στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας θα κάνει την τελική εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση το ύψος του πληθωρισμού, τις προοπτικές της οικονομίας και τις αντοχές της αγοράς.

Η πρόταση της κυβέρνησης θα καθοριστεί και από την μελέτη του ΚΕΠΕ που θα παραδοθεί στον Χατζηδάκη την ερχόμενη Τρίτη.

«Να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού. Θα είναι μια δίκαιη και σημαντική αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χατζηδάκης.

Μεγάλο μέρος της αγοράς ζητά να συνοδευτεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

πηγή: lifo

now/economy/katotatos-misthos-poso-mporei-na-ayxithei-ta-posa-poy-exetazontai

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button