Οικονομία

Κόστος θέρμανσης: Η μεγάλη ανατροπή με το φυσικό αέριο

Παρά την πρωτοφανή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 332% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, εντούτοις το συγκεκριμένο καύσιμο φαίνεται ότι θα παραμείνει η συμφερότερη λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών τον φετινό δύσκολο χειμώνα.

Για την ακρίβεια το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο, κατά περίπου 18,5%.

Το προαναφερόμενο συμπέρασμα προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (14 Οκτωβρίου) και ανακοινωθούν τα τιμολόγια λιανικής αερίου για τον Οκτώβριο. Οι πάροχοι αερίου αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις τιμές αύριο Τετάρτη 12 του μηνός.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται από την Παρασκευή να ξεκινήσει με εύρος τιμών ανάμεσα στα 1,50 με 1,55 ευρώ το λίτρο. Σε αυτές τις τιμές έχει συνυπολογιστεί και η ενίσχυση με 0,25 ευρώ το λίτρο (μαζί με ΦΠΑ).

Το φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ενέργειας, θέλουν την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές που θερμαίνονται με το συγκεκριμένο καύσιμο να κινείται στα επίπεδα των 0,11 με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις και συγκριθούν οι τιμές των δύο καυσίμων θέρμανσης τότε προκύπτει πως το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 18,5% σε σχέση με το πετρέλαιο. Για να είναι πιο δόκιμη η σύγκριση ο ΟΤ μετέτρεψε τη μονάδα μέτρησης του πετρελαίου (λίτρα) σε κιλοβατώρες. Έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης σε κιλοβατώρες κοστίζει 0,147 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παραδείγματα

Ο ΟΤ επεξεργάστηκε παραδείγματα μίας τετραμελούς οικογένειας με δύο παιδιά που μένει στο δήμο Αθηναίων και για να θερμανθεί τη χειμερινή περίοδο Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 θα καταναλώσει τουλάχιστον 4.500 θερμικές κιλοβατώρες ή 516 λίτρα πετρελαίου. Όπως προκύπτει λοιπόν από τα αποτελέσματα της σύγκρισης (έχοντας λάβει υπόψη και τους συντελεστές απόδοσης των λέβητων πετρελαίου και φυσικού αερίου) αν το νοικοκυριό δεν δικαιούται την εισοδηματική επιδότηση, τότε το κόστος με το πρώτο καύσιμο ανέρχεται για όλο το χειμώνα στα 756 ευρώ. Με το φυσικό αέριο η συνολική δαπάνη είναι στα 545 ευρώ. Δηλαδή το όφελος για την οικογένεια που έχει πρόσβαση στο αέριο είναι στα 215 ευρώ.

Στην περίπτωση που η οικογένεια του παραδείγματος δικαιούται για τον φετινό χειμώνα το αυξημένο επίδομα θέρμανσης τότε η συνολική δαπάνη για το πετρέλαιο υποχωρεί στα 549 ευρώ. Αν το νοικοκυριό ζεσταίνεται με φυσικό αέριο και δικαιούται το επίδομα τότε η αντίστοιχη δαπάνη πέφτει από τα 545 ευρώ στα 338 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιδόματος θέρμανσης στα 350 ευρώ. Αυτό σημαίνει, πως μία οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά στην Αθήνα θα λάβει 211 ευρώ.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/566191/kostos-thermansis-i-megali-anatropi-me-to-fysiko-aerio/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button