Οικονομία

Κύμα μεταβιβάσεων στα ακίνητα – Έντονη κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία

Στα πάνω τους βρίσκονται οι μεταβιβάσεις κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, επαγγελματικών κτιρίων. Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών δεν έχουν ανακόψει την ανοδική πορεία των μεταβιβάσεων με το μεγαλύτερο όγκο να αφορά αγοραπωλησίες ενώ έντονη καταγράφεται η κινητικότητα στις γονικές παροχές και δωρεές λόγω του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με το ποσό που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 144 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ. Σε καθημερινή βάση οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις ενώ ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις εφορίες.

Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά την ακίνητη περιουσία και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.

Την ίδια ώρα αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Σε Βραχυπρόθεσμο ορίζοντας εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Επίσης τα μέτρα στήριξης για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα “σπίτι μου” και “ανακαινίζω – εξοικονομώ/ ενοικιάζω”) αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος αλλά και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών.

Φέτος οι εισπράξεις του δημοσίου από φόρους μεταβίβασης αναμένεται να ανέλθουν σε 489 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κλπ) αναμένεται να φτάσουν τα 369 εκ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων θα ανέλθουν στα 119 εκ. ευρώ. Υψηλές εκτιμάται ότι θα είναι και οι εισπράξεις και από τον φόρο κληρονομιών, καθώς και γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιές το 2023 τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία αναμένεται να φτάσουν τα 177 εκ. ευρώ ενώ αισθητά χαμηλότερα στα 45 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από τις γονικές παροχές και τις δωρεές παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων οι εισπράξεις του Δημοσίου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 222 εκατ. ευρώ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Κύμα μεταβιβάσεων στα ακίνητα – Έντονη κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button