Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις 25% ανακοινώνουν οι πάροχοι

Σήμερα λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους τους για τον μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανατιμήσεις σε σχέση με τον Δεκέμβριο θα φτάσουν ακόμη και το 25%.

Το σπιράλ των αυξήσεων ξεκινά από τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε έναν μήνα έχουν πάρει φωτιά.

Αρκεί να αναφερθεί πως η μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 1 με 20 Δεκεμβρίου ήταν στα 288,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και το αντίστοιχο διάστημα 1 με 20 Νοεμβρίου ήταν στα 227,75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η αύξηση στη χονδρεμπορική αγορά είναι της τάξης του 25%.

Οι προμηθευτές

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις θέλουν τους παρόχους να διαμορφώνουν υψηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως τον τρέχοντα μήνα οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν τιμολόγια από 0,27 έως 0,40 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Οι επιδοτήσεις που έδωσε το κράτος μέσα από τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έριξαν τις τελικές τιμές λιανικής ρεύματος του Δεκεμβρίου σε ένα εύρος από 0,05 έως 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τον Ιανουάριο εκτιμάται πως σίγουρα οι χρεώσεις παρόχων θα ξεπερνούν τα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πηγές μιλούν και για τιμές ακόμη στα 0,50 με 0,55 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Επιδοτήσεις

Φυσικά τις τελικές τιμές πληρωμής θα τις διαμορφώσει το ύψος της επιδότησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι διατηρούνται οι τιμές στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει και το ύψος των επιδοτήσεων για τον μήνα Ιανουάριο.

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023, ότι και το επόμενο έτος οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστούν.

Μάλιστα προϋπολόγισε το ποσό σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα κρατηθεί και εφεδρεία της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

πηγή: apokoronaslife

%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-25-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button