Οικονομία

Μεγάλη πτώση στα Χρηματιστήρια προκαλεί η κατάρρευση των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ – Σημαντική υποχώρηση και για το Brent

Μεγάλη αναστάτωση στις αγορές προκαλεί η κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών τόσο της Silicon Valley Bank, όσο και της Signature Bank. Η αρχική στάση αναμονής από τους επενδυτές δεν φάνηκε να κρατά πολύ με αποτέλεσμα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου. Αντίθετα άνοδος παρατηρείται στο χρυσό.

Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά σχεδόν 500 μονάδες έχοντας απώλειες άνω του 3%, ο CAC στο Παρίσι χάνει πάνω από 200 μονάδες έχοντας πτώση 3%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 2,3%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έχει μεγάλες απώλειες κοντά στο 3%.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπει «φρένο» σε μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού μετά την Silicon Valley Bank , σειρά πήρε η Signature Bank. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε μία περίοδο αναστάτωσης και μεγάλων μεταβολών, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει κάποιο διάστημα, μέχρι να διαπιστωθεί πόσο βάθος έχει η όλη υπόθεση.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/619993/megali-ptosi-sta-chrimatistiria-prokalei-i-katarrefsi-ton-dyo-trapezon-stis-ipa-simantiki-ypochorisi-kai-gia-to-brent/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button