Οικονομία

Νέα ευκαιρία για διορθώσεις και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

«Κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικός για πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους, «φουσκωμένος» για όσους απέκτησαν ακίνητα το 2022 και χωρίς εκπλήξεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων έφθασε ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ λήγει στις 31 Μαΐου 2023, ενώ οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό τους λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023 «ξεφουσκώνοντας» το ραβασάκι του φόρου ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Νέο εκκαθαριστικό θα λάβουν και οι νέοι δικαιούχοι των εκπτώσεων 50% ή 100% του φόρου ακινήτων που θα προκύψουν μετά την υποβολή των δηλώσεων Ε9.

 

Πέντε ερωτήσεις – απαντήσεις

Πριν από την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, «ΤΑ ΝΕΑ» δίνουν απαντήσεις στις 5 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των φορολογούμενων.

 

Σε πόσες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ;

Εξοφλείται σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

 

Η πρώτη δόση μέχρι πότε θα πρέπει να πληρωθεί;

Μέχρι 31 Μαΐου 2023.

 

Αν πληρώσω τον φόρο εφάπαξ θα έχω έκπτωση;

Οχι. Δεν προβλέπεται έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

 

Αν διαπιστώσω λάθη στο εκκαθαριστικό πώς θα μπορέσω να τα διορθώσω;

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ξανά την πλατφόρμα του Ε9 έτους 2023 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι που έχουν διαπιστώσει κάποιο λάθος ή παράλειψη στα στοιχεία των ακινήτων τους που «φούσκωσαν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Κατά την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το πρώτο εκκαθαριστικό και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

 

Επίσης όπως ορίζεται σε νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:

Μετά τις 30 Ιουνίου 2023 πραγματοποιείται νέα κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 από τη ΓΔΗΛΕΔ, με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως τις 30 Ιουνίου. Εφόσον από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν προκύπτουν νέοι δικαιούχοι έκπτωσης ή μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό EΝΦΙΑ. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2023 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Δεν έχω υποβάλει μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση αλλά γνωρίζω ότι δικαιούμαι επιστροφή φόρου εισοδήματος. Η Εφορία θα μου επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούμαι ή θα μου συμψηφίσει την επιστροφή του φόρου εισοδήματος με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ;

Η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ανατρέπει το σκηνικό των επιστροφών φόρου εισοδήματος καθώς από αυτή την εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα συμψηφίζει τις επιστροφές με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.  Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από τη δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

https://creta24.gr/nea-eykairia-diorthoseis-ekptoseis-ston-enfia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button