Οικονομία

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επτά μέτρων στήριξης

Ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και ένα έκτακτο εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που «αδικήθηκαν» περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Οι συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις και μικρή προσωπική διαφορά, οι συνεπείς οφειλέτες που έμειναν «πίσω» την τελευταία διετία και οι αγρότες που θα λάβουν τις εκκρεμείς αποζημιώσεις είναι οι τρεις ομάδες «κερδισμένων» των νέων μέτρων, με το συνολικό κόστος του νέου πακέτου στήριξης που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο να ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο κομμάτι των ωφελούμενων είναι οι οφειλέτες που θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση ή να «επιστρέψουν» στη ρύθμιση των χρεών τους, ωστόσο για να συμπεριληφθούν θα πρέπει να ανήκουν σε ένα από τα δύο χρονικά πλαίσια εφαρμογής που έχουν τεθεί.

«Χαμένοι» του εφάπαξ επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι που ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, «εκτός» του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μένουν όλοι οι υπάλληλοι που δεν ανήκουν στον τομέα της υγείας και δεν υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ακριβή κριτήρια, τα ποσά, ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και οι ποικιλίες που θα συμπεριληφθούν στις εκκρεμείς αγροτικές αποζημιώσεις.

Τα επτά μέτρα στήριξης

  • Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους

Το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα είναι κλιμακωτό σε πέντε κατηγορίες και θα το λάβουν 1.112.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση. Η ενίσχυση θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» και την προσωπική τους διαφορά.

  • Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες, δηλαδή έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα εισιτήρια κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων, στις σχολές χορού και τα γυμναστήρια.

  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής
παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – το οποίο είχε σταματήσει από το 2015 – συνεχίζεται και για το 2023.

    • Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

«Ζήτημα ημερών» είναι η περαιτέρω εξειδίκευση για τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τις ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν. Σύμφωνα με τα όσα σχολίασε στο CNN Greece, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΕΑΣ) «την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ακριβή κριτήρια, τα ποσά, ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν».

  • Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες
δικαιούχων.

  • Νέο πλαίσιο ρυθμίσεών οφειλών

Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν
ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που
συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές,
δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

  • Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ανακοινώθηκε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Παράλληλα, το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών διαμορφώνεται στο 3% σταθερό, έναντι σχεδόν 7,5% σήμερα.

πηγή: creta24

oi-kerdismenoi-oi-chamenoi-ton-epta-metron-stirixis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button