Οικονομία

Πτώχευσε η Silicon Valley Bank – «Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

eurokinissi Γιάννης Παναγόπουλος

Η βύθιση της μετοχής της Silicon Valley Bank (SVB) είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενους κρυφούς κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υποχώρησε 4,2% σήμερα μετά τη χθεσινή βουτιά 6,6%, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 καταγράφει σήμερα απώλειες σχεδόν 5%, οι οποίες έφτασαν στο 9,1% για τη Deutsche Bank και 6,1% για την HSBC.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλέον διαχειριστής, με στόχο να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες από τη Δευτέρα το πρωί.

Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της Silicon Valley Bank (SVB) περνούν στην Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, την οποία δημιούργησε η FDIC.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τράπεζα, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολάρια, ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολάρια.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/619326/ptochefse-i-silicon-valley-bank-voutia-ton-trapezikon-metochon-se-ipa-kai-evropi/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button