Οικονομία

Σκα@@θύελλα»: Πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία της FTX, γίγαντα των κρυπτονομισμάτων – Φόβοι για νέα Lehman Brothers

Αναπάντητα ερωτήματα

Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αλλά δύο μεγάλα από αυτά ξεπροβάλλουν:

  • Πόσο μακριά θα εξαπλωθεί η ζημιά;
  • Και μπορεί η χτυπημένη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων να ανακάμψει;

Οι γνώστες του κλάδου συζητούν αν θα πρέπει να αποκαλέσουν την κατάρρευση της FTX, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή, «στιγμή Lehman», αναφερόμενοι στην κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας το 2008 που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και μια πολύ μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, εκτιμά το CNN. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια εύστοχη σύγκριση.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι επιπτώσεις της κρίσης της FTX εισάγουν σημαντική μεταβλητότητα στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Το επεισόδιο κατέστρεψε την εμπιστοσύνη και ενθάρρυνε τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού.

«Αυτή ήταν μία από τις πιο αξιόπιστες οντότητες στον χώρο, οπότε θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανακάμψει», δήλωσε ο Jay Jog, συνιδρυτής της startup blockchain Sei Labs, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία του γίγαντα των κρυπτονομισμάτων

«Σκα@@θυελλα. Τρελό. Χάος»: Αυτοί είναι οι όροι που έχουν χρησιμοποιήσει επενδυτές και ειδήμονες της εν λόγω αγοράς για να περιγράψουν την αποτυχία της FTX, η οποία ξεκίνησε το 2019 από τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ένα 30χρονο παιδί-θαύμα που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως ένας σύγχρονος J.P. Morgan.

Η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της και είχε προσλάβει υποστηρικτές υψηλού προφίλ, όπως η SoftBank, η Tiger Global, η Temasek της Σιγκαπούρης, καθώς και διασημότητες όπως ο Τομ Μπρέιντι, η Gisele Bundchen και η Ναόμι Οσάκα. Το όνομά της βρίσκεται στην αρένα όπου παίζουν οι Miami Heat.

Αυτήν την εβδομάδα, ο επενδυτής Sequoia Capital δήλωσε ότι έχει υποβαθμίσει την αξία της συμμετοχής του στο FTX σε 0 δολάρια. Το ανταλλακτήριο – που λέγεται ότι έχει έλλειμμα μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών για απόσυρση. Ο Bankman-Fried παραιτήθηκε την Παρασκευή και η FTX κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποτυχία διάσωσης από την αντίπαλη Binance.

«Όλοι είναι λίγο σοκαρισμένοι», δήλωσε ο Shan Jun Fok, συνιδρυτής της Moonvault Partners, μιας εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύτηκαν την FTX ως το χρυσό πρότυπο».

Συνέκρινε την κατάρρευση του FTX με την Enron, το σκάνδαλο εταιρικής απάτης του 2001 που οδήγησε στην αιφνίδια πτώχευση της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας.

Η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται γρήγορα. Αλλά μια ανησυχία είναι το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος τον Αύγουστο είχε αξία μεγαλύτερη από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έπεφτε, η Bankman-Fried έβαλε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διασώσει επιχειρήσεις και να στηρίξει περιουσιακά στοιχεία για να προσπαθήσει να κρατήσει ολόκληρο τον κλάδο στην επιφάνεια. Τώρα, λίγοι λευκοί ιππότες έχουν απομείνει για να σώσουν την FTX και άλλους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Ο αριθμός των οντοτήτων με ισχυρότερους ισολογισμούς που είναι σε θέση να διασώσουν εκείνες με χαμηλό κεφάλαιο και υψηλή μόχλευση συρρικνώνεται εντός του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης», ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες τους αυτή την εβδομάδα.

Η κατάρρευση της FTX θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλες απώλειες. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο ποιος είναι εκτεθειμένος, αν και υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις.

Οι τιμές του bitcoin και του ether, των δύο κρυπτονομισμάτων με τη μεγαλύτερη κατοχή, είναι περισσότερο από 20% χαμηλότερες την τελευταία εβδομάδα. Η τιμή του ψηφιακού νομίσματος Solana έχει επίσης πληγεί χάρη στις αναφορές ότι η εταιρεία συναλλαγών του Bankman-Fried, Alameda Research, είχε σημαντικές συμμετοχές.

Το σταθερό νόμισμα Tether, το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα ασφαλές μέρος για την στάθμευση μετρητών, έσπασε πρόσφατα τη σύνδεση ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Και η πλατφόρμα κρυπτογραφικού δανεισμού BlockFi δήλωσε την Πέμπτη ότι διακόπτει τις αναλήψεις πελατών.

Εξανεμίστηκε η περιουσία του ιδιοκτήτη

Με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg για την καθαρή αξία του, ο Bankman-Fried είχε αξία περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αρχή της εβδομάδας. Αλλά καθώς κατέρρευσε το ανταλλακτήριο, η αξία των περιουσιακών του στοιχείων μηδενίστηκε σε αυτό που το Bloomberg αποκάλεσε «μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές πλούτου στην ιστορία».

Η καθαρή περιουσία του 30χρονου επιχειρηματία, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, κορυφώθηκε σε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έπεφταν κατακόρυφα, ο Bankman-Fried αναδείχθηκε σε λευκό ιππότη του κλάδου, χρησιμοποιώντας το χρηματιστήριο FTX και το αδελφό του hedge fund, Alameda, για να εξασφαλίσει πιστωτικές γραμμές σε εταιρείες κρυπτογράφων όπως η BlockFi και η Voyager που κινδύνευαν να καταρρεύσουν.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/577871/skathyella-pos-ftasame-sti-chreokopia-tis-ftx-giganta-ton-kryptonomismaton-fovoi-gia-nea-lehman-brothers/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button