Οικονομία

Σπίτι μου: Έρχεται και δεύτερος κύκλος για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια

Ημέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότεροι νέοι υποβάλλουν αιτήσεις εκδηλώνοντας το σχετικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς τα 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού που έχει αυτή την στιγμή το πρόγραμμα, θα εξαντληθούν πολύ σύντομα. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας δεύτερος κύκλος του προγράμματος. Και τότε θα αντληθούν άλλα τόσα χρήματα (500 εκατ. ευρώ) από την σχετική «δεξαμενή».

Ακόμη ένας κύκλος του «Σπίτι Μου» θα σημάνει τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων σε σχέση με το σήμερα. Αυτή την στιγμή πάντως έχουν υποβληθεί συνολικά 25.934 αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπίτι Μου σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, δηλαδή από τις 3 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου. Από αυτές έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%) για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ  από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσειςέχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), ενώ οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του προγράμματος που αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων.

Ποιες είναι οι διαδικασίες για ένταξη στο Πρόγραμμα

Χιλιάδες νέοι, λοιπόν, ηλικίας από 25 έως 39 ετών έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δάνεια με επιτόκια που ξεκινούν από 1,05% (μετά την επιδότηση), όταν για τους τρίτεκνους το δάνειο είναι… άτοκο!

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ήδη βρει το σπίτι που τους ενδιαφέρει.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν όσοι αποφασίσουν να πάρουν «φθηνό» δάνειο, είναι πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

Η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου) προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει την «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, πρέπει όμως να το πράξει μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Σπίτι μου»

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

  • Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
  • Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
  • Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

Ποια είναι τα επιδοτούμενα επιτόκια που χορηγούν οι τράπεζες

Ποια είναι όμως τα επιτόκια τα οποία χορηγούν τα τραπεζικά ιδρύματα που μετέχουν στο πρόγραμμα και που επιδοτούνται κατά τα ¾ ή είναι άτοκα για τους τρίτεκνους;

  • Alpha Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,2 %
  • Eurobank: Euribor 3M με περιθώριο 1%-4%
  • Εθνική: Euribor 3M με περιθώριο 2%-2,5%
  • Τράπεζα Πειραιώς: Euribor 1M με περιθώριο 2,5%
  • Παγκρήτια: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-2%
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Euribor 3M με περιθώριο 2%-3,5%
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Euribor 1M με περιθώριο 2%-4%
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Σταθερό επιτόκιο στο 5%
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-4,9%
  • Attica Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,9%-4%

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ότι:

  • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
  • Το πρόγραμμα καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
  • Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

https://creta24.gr/spiti-moy-erchetai-deyteros-kyklos-ta-fthina-stegastika-daneia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button