Οικονομία

Στεγαστικά δάνεια: «Κατεβάζουν ταχύτητα» λόγω αβεβαιότητας και υψηλότερων επιτοκίων

Αρνητική επίδραση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καταγράφεται από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία και οι αυξήσεις στο κόστος χρήματος, έχουν καταστήσει τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση πιο επιφυλακτικούς.

Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν πως είναι η πρώτη φορά από το 2018 που η δυναμική στη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης εξασθενεί.

Όπως λένε, παρ΄ ότι οι εκταμιεύσεις εφέτος είναι σημαντικά υψηλότερες των περυσινών, είναι τους τελευταίους τρεις μήνες εμφανής η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξής της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «ΟΤ», ο αριθμός των αιτημάτων για νέα στεγαστικά δάνεια κατέγραψε ετήσια αύξηση 10% στο γ΄ τρίμηνο του 2022, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις μεταβολές στις αμέσως προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους.

Επιπλέον, σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε πτώση της τάξης του 15%. Όπως τονίζουν ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι, αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς τον Αύγουστο οι σχετικές εργασίες πάντα υποχωρούν, επηρεάζοντας αρνητικά όλο το τρίμηνο.

Η εκτίμηση της ΤτΕ

Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται και στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Κατά την κεντρική τράπεζα, η μείωση της ζήτησης αποδίδεται τόσο στο επίπεδο των επιτοκίων, που άρχισαν να αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, όσο και στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης ανησυχίας για την πορεία της εισοδημάτων και των αξιών εν γένει στην ελληνική οικονομία.

Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων το 2022 που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, στο πρώτο εξάμηνο συμβασιοποιήθηκαν χορηγήσεις ύψους 574 εκατ. ευρώ, μέγεθος υψηλότερο κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τον Ιούλιο ωστόσο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έπεσε στο 3%, ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση άνω του 35%. Σε επίπεδο οκταμήνου πάντως τα μεγέθη είναι ενισχυμένα σε ετήσια βάση κατά 31%.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Σε σχέση με τους επόμενους μήνες, γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου αναφέρει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το βαθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την επίδρασή τους στην οικονομική δραστηριότητα και την πορεία των τιμών στην κτηματαγορά.

Αν οι αναπροσαρμογές είναι μεγάλες, τα προγράμματα στη στεγαστική πίστη θα ακριβύνουν σε σημαντικό βαθμό και αναπόφευκτα η ζήτηση θα επηρεαστεί αρνητικά.

Ήδη συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, οι οποίες κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, αυξάνουν τα σταθερά επιτόκια, διατηρώντας ωστόσο σε ελκυστικά επίπεδα τις διάρκειες των 3 και 5 ετών.

Δεύτερον, περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε η τελική ετησιοποιημένη επιβάρυνση, όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμά τους με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.

Η στρατηγική που έχει επιλεγεί μόνο τυχαία δεν είναι. Στοχεύει στην διατήρηση της ζήτησης για χρηματοδότηση ακινήτων σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας.

Όπως σημειώνει τραπεζική πηγή, «θέλουμε να υπάρχει μία ελκυστική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται σήμερα για νέο στεγαστικό δάνειο».

Ο ίδιος όμως τονίζει ότι αν τα ευρωπαϊκά επιτόκια αυξηθούν υπέρμετρα, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν ελκυστικά τα προϊόντα τους.

Άλλωστε, προσθέτει, «στο βασικό σενάριο, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει κατά τα φαινόμενα ένα νέος γύρος αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω των τάσεων στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, πολλά από τα προγράμματά μας διατίθενται ακόμη και κάτω του κόστους».

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/571741/stegastika-daneia-katevazoun-tachytita-logo-avevaiotitas-kai-ypsiloteron-epitokion/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button