Οικονομία

Συντάξεις: Πότε θα φανούν οι αυξήσεις – Αναλυτικά παραδείγματα

Πραγματικότητα είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για παλιούς και νέους συνταξιούχους, ωστόσο η εφαρμογή γίνεται με διαφορετικές «ταχύτητες» ανάλογα με το είδος της σύνταξης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκη, συνδυαστικά, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους αυτή τη χρονιά.

Πιο αναλυτικά, σε πρώτη φάση για την κύρια σύνταξη οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 39 και 194 ευρώ και εξαρτώνται από το αν υπάρχει προσωπική διαφορά. Πρόκειται για αύξηση που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και εκτιμάται πως θα φανεί στη σύνταξη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο όμως η αναδρομική αύξηση για τον μήνα Ιανουάριο να πληρωθεί στη σύνταξη Μαρτίου.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, παρότι δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) του ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι των επικουρικών θα δουν πραγματική αύξηση το 2023 καθώς θα υπολογιστούν με τις αυξημένες συντάξιμες αποδοχές, λόγω του υψηλού πληθωρισμού του 2022.

Τι ισχύει για την προσωπική διαφορά

Η αύξηση κατά 7,75% θα υπολογιστεί στο μεικτό άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης για όσους έχουν επανυπολογισμένη σύνταξη, πριν τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά πήραν αυξήσεις στον επανυπολογισμό και επάνω σε αυτή την αύξηση θα υπολογιστεί και το 7,75%.

Ωστόσο, όσοι είχαν θετική προσωπική διαφορά θα έχουν συμψηφισμό αύξησης και προσωπικής διαφοράς. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται είτε να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά και να προκύψει μικρή, αλλά καθαρή αύξηση σύνταξης, είτε να μειωθεί η προσωπική διαφορά και να μείνει υπόλοιπο που θα συνεχίσει να το παίρνει ο συνταξιούχος χωρίς να αυξηθεί η σύνταξη.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Για τη μείωση του συνωστισμού, την προστασία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την έγκαιρη διανομή των συντάξεων του τ. ΟΓΑ μέσω ΕΛΤΑ, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023 του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν τμηματικά.

  • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:

  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου
  • Ο ΟΑΕΕθα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Έξι παραδείγματα συνταξιούχων

Παράδειγμα 1ο

  • Με μια αύξηση

Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ καθαρά. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 2ο

  • Με διπλή αύξηση

Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (840 ευρώ από την αύξηση 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς). Το ετήσιο όφελος ξεπερνά δηλαδή ανέρχεται σε μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 3ο

  • Με διπλή αύξηση

Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο. Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ την μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 4ο

  • Με διπλή αύξηση

Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, θα δει μηναίο όφελος 85 ευρώ και ετήσιο όφελος 1.020 ευρώ. Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης βλέπει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1.086 ευρώ αγγίζοντας την μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 5ο

  • Με τριπλή αύξηση:

Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 40 ευρώ και το ετήσιο 480 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) έλαβε και το βοήθημα των 250 ευρώ. Επομένως με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος του ανέρχεται στα 904 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη αλλά και το 68% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 6ο

  • Αυξήσεις και ενίσχυση εισοδήματος παρά την ύπαρξη σημαντικήςπροσωπικής διαφοράς.

Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7,75% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος έλαβε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 42 ευρώ η προσωπική του διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στη τσέπη του στο μέλλον.

πηγή: creta24

syntaxeis-tha-fanoyn-oi-ayxiseis-analytika-paradeigmata/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button