Οικονομία

Συντάξεις: Πότε πληρώνονται 35.000 επικουρικές και εφάπαξ

Στην πληρωμή περίπου 30.000 επικουρικών συντάξεων προχωρεί ο ΕΦΚΑ έως τον Αύγουστο, ενώ εντός του Μαΐου θα καταβληθούν 5.000 εφάπαξ.

Η λίστα αναμονής έχει ήδη μειωθεί και στόχος του ΕΦΚΑ είναι έως το καλοκαίρι να έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμότητες που έχουν περάσει τους τρεις μήνες χωρίς απόφαση. Σε σύνολο 85.000 επικουρικών που είναι στη λίστα των εκκρεμοτήτων (πέραν του τριμήνου) έχουν εκκαθαριστεί οι 40.000, με ισάριθμες απονομές συντάξεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υπόλοιπες 45.000 επικουρικές αλλά και όσες νέες αιτήσεις περάσουν στις καθυστερήσεις πέραν του τριμήνου θα επιδιωχθεί να εκδοθούν έως τον Αύγουστο, δηλαδή μέσα στο προσεχές τετράμηνο.

Από τις 45.000 επικουρικές που εκκρεμούν οι 14.000 είναι του Δημοσίου και οι υπόλοιπες 31.000 από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να τις εκκαθαρίσει με πληρωμές σε δύο δίμηνα.

Στο επόμενο δίμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) θα εκκαθαριστούν οι υπόλοιπες 21.000 αιτήσεις (από το στοκ των 45.000) ώστε να μηδενιστούν οι παλιές εκκρεμότητες.

Στο στοκ αυτό υπάρχουν και περίπου 2.000 επικουρικές από το ΤΣΜΕΔΕ για τις οποίες μέχρι στιγμής η έκδοσή τους φαντάζει αδύνατη διότι ο κλάδος επικούρησης για το Ταμείο των μηχανικών δεν ήταν υποχρεωτικός, όπως για τους μισθωτούς ΙΚΑ και Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα να ψάχνουν οι υπηρεσίες χρόνους ασφάλισης στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ και να μη βρίσκουν επαρκή στοιχεία!

Στη λίστα αναμονής για επικουρική σύνταξη υπάρχουν αιτήσεις ακόμη και από το 2014 και ο κυριότερος λόγος που τόσα χρόνια δεν είχαν εκδοθεί οι περισσότερες από τις επικουρικές που ήταν σε αναμονή ήταν επειδή οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να πάρουν πρώτα την οριστική απόφαση με την κύρια σύνταξη. Παράλληλα θα πληρωθούν 5.000 εφάπαξ εντός του Μαΐου.

Ο υπολογισμός

Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ – Δημοσίου.

Ηδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι πέραν των 22 περικοπών που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας), με τη μείωση να αγγίζει το 23%. Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης/1/2014 και μετά, καθώς οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα Ταμεία Πρόνοιας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Τα ποσά

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτείται με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:

  • Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ είναι για τα έτη έως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης έως το 2013.
  • Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 έως το 2023, χωρίς τόκο.

https://creta24.gr/syntaxeis-plironontai-35-000-epikoyrikes-efapax/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button