Οικονομία

Φόρος εισοδήματος: 3+1 τρόποι εξόφλησης και επίσπευση των επιστροφών

Αλλαγές προβλέπει για το 2023 η ΑΑΔΕ, σε ότι αφορά την επιστροφή αλλά και την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος χρήσης 2022 με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

  • Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοοη έως τις 29/2/2024.
  • Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.

Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

 

Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Επιταχύνονται οι επιστροφές φόρου

Μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα.

Ενώ ακόμα και αν χρωστούν, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνάει τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Αυτό προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου. Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Σημειώνεται πως οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι 31/7/2023.

 

https://creta24.gr/foros-eisodimatos-3-1-tropoi-exoflisis-epispeysi-ton-epistrofon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button