Οικονομία

Aπόφαση του ΣτΕ φέρνει ανατροπές στο ύψος κτιρίων – Στον αέρα χιλιάδες οικοδομές

eurokinissi

«Βραδυφλεγή» βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής Κτηματαγοράς βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία αντισυνταγματική η επιπλέον δυνατότητα να χτίζονται οικοδομές με υψηλότερο συντελεστή, λόγω περιβαλλοντικών κινήτρων. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται ότι χιλιάδες ακίνητα, που αδειοδοτήθηκαν από το 2019 και μετά, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε όχι είναι κυριολεκτικά στον αέρα η νομιμότητά τους.

Από την πλευρά το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και ανάλογα με την οριστική κατάληξη της απόφασης του ΣτΕ, θα προχωρήσει την λήψη των δικών του αποφάσεων, με την νομοθέτηση εκείνη που θα συγκεράσει τις ανάγκες της αγοράς αλλά και το σκεπτικό της Δικαιοσύνης.

Για την ώρα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, δεν συντρέχει λόγος για άμεση παρέμβαση, ωστόσο αναφέρουν πως πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης πριν την οριστική λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Ας δούμε τι προβλέπει η σχετική απόφαση του ΣτΕ, η οποία και προήλθε μετά από προσφυγές κατοίκων του Δήμου Αλίμου, κατά των αρμοδίων αρχών. Κρίθηκε λοιπόν ότι είναι αντισυνταγματικά τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που χτίζονται, το αυξημένο ύψος και ο μεγαλύτερος όγκος κτιρίων

Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει, ότι όσα κτίρια κτίζονται με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, εφόσον παραχωρείται η πρόσοψη για κοινή χρήση, εφόσον υπάρχουν χώροι πρασίνου πέριξ του κτιρίου, τότε ο κατασκευαστής επιβραβεύεται και του δίνεται η δυνατότητα να χτίζει μεγαλύτερα και πιο ψηλά κτίρια.

Όπως συμβαίνει όμως στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις, οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις μεταβάλλονται σε καταχρηστικές ρυθμίσεις, παραβιάζοντας ουσιαστικά το γράμμα του νόμου και αντιβαίνουν στο Σύνταγμα αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μεγάλος αριθμός κατασκευαστών προχώρησε σε έργα βιτρίνας, προκειμένου να πάρει το bonus.

Τα ερωτήματα

Και εδώ τίθενται μία σειρά από ερωτήματα που στα οποία θα κληθεί άμεσα η Πολιτεία να δώσει απαντήσεις, εφόσον δεν αλλάξει κάτι. Τι θα συμβεί με τα ακίνητα εκείνα, που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί προς χρήση. Τι θα συμβεί με τα ακίνητα εκείνα που είναι ημιτελή; Τι θα συμβεί με ακίνητα που έχουν αδειοδοτηθεί; Τι θα συμβεί με τους πολίτες που έχουν εξοφλήσει ή δώσει προκαταβολή για ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες πλέον δεν υφίστανται;

Και τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ: Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει αγοράσει ένα ακίνητο το οποίο χρησιμοποιεί είτε ο ίδιος, είτε το εκμεταλλεύεται και στο οποίο έχει γίνει καταχρηστική χρήση των bonus θα έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο χωρίς να είναι νόμιμο; Πρέπει να προχωρήσει σε μείωση ύψους ή αφαίρεση τετραγωνικών; Και ποιος θα αναλάβει το κόστος;

Οι απαντήσεις αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δοθούν και οι αρμόδιες πηγές από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν την κατάλληλη χρονική με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την νομιμότητα, αλλά και την προστασία των πολιτών.

Τι λένε οι κτηματομεσίτες

Από την άλλη πλευρά, κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι οι πολίτες βρίσκονται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας αφού δεν μπορούν να κινηθούν άμεσα και δεν γνωρίζουν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο και βέβαια δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, κατά το δοκούν. Ακόμη και εκείνοι που έχουν ένα οικόπεδο προς διάθεση με δεδομένη την εκκρεμότητα που υπάρχει δεν έχουν την δυνατότητα να αποτιμήσουν πλήρως την αξία του.

Και όλα αυτά μία περίοδο που η κατασκευή βρίσκεται άνοδο σε άνθηση, μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας και που είχε δημιουργήσει η κρίση, η πανδημία και οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σε ένα πράγματα φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από όποια πλευρά του λόφου και αν βρίσκονται. Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και οριστικά, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, έτσι ώστε αφενός να προστατευτεί το περιβάλλον απέναντι στις παρανομίες που ενδεχομένως υπάρχουν και ταυτόχρονα να αποδεσμευτούν κεφάλαια και παραγωγικοί πόροι για την ανάπτυξη της οικονομίας, μέσα από την οικοδομή που για 10ετίες αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά έχει αλλάξει μετά την απόφαση του ΣτΕ και όλα είναι στο «αέρα». Παράλληλα τοπικοί άρχοντες κυρίως στα Νότια Προάστια, εξαιτίας της τρομερής ζήτησης, αναφέρουν ότι έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια νομιμότητες σε πολλές περιπτώσεις και ξεφυτρώνουν καθημερινά «τέρατα» και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, «αν θέλουμε», όπως σημειώνουν «να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της περιοχής».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2024 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

Aπόφαση του ΣτΕ φέρνει ανατροπές στο ύψος κτιρίων – Στον αέρα χιλιάδες οικοδομές

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button