Οικονομία

Airbnb: Σε ποιες χώρες σπάνε τα κοντέρ τιμές και ζήτηση, πού βρίσκεται η Ελλάδα

WROCLAW, POLAND- APRIL 10th, 2017: Woman is installing Airbnb application on Lenovo tablet. Airbnb is an online marketplace and hospitality service, enabling people to lease or rent short-term lodging

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA στην Ελλάδα η ζήτηση σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%.

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης, αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες

Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. 

Στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Πολωνία και στη Σουηδία, η ταχύτερη ανάκαμψη της προσφοράς έναντι της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 οδήγησε σε επίπεδα πληρότητας πολύ κάτω από το 2019 και στις τέσσερις χώρες.

Τον περασμένο μήνα, οι τέσσερις αυτές χώρες είχαν επίπεδα πληρότητας 12%, 19%, 11% και 16% κάτω από τα αντίστοιχα του 2019.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών από τους οικοδεσπότες με αποτέλεσμα να καταγράφουν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της μέσης ημερήσιας τιμής.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές μέχρι τον Οκτώβριο σημειώνουν αύξηση κατά 7%, 9%, 15% και 19% σε σχέση με πέρσι για Πολωνία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία, αντίστοιχα, όταν για χώρες όπως η Κροατία ή η Τσεχία σημειώνουν ρυθμό αύξησης της μέσης ημερήσιας τιμής έως τον Οκτώβριο 36% και 27% υψηλότερα από πέρυσι.

Εξετάζοντας τι έχουν πληρώσει οι ταξιδιώτες για ταξίδια που έχουν ήδη κλείσει για το υπόλοιπο του Ιουλίου έως τον Οκτώβριο, οι ταξιδιώτες στην Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία πληρώνουν 116 δολ., 144 δολ., 157 δολ. και 160 δολ. ανά διανυκτέρευση, αντίστοιχα.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στις μέσες ημερήσιες τιμές για τους επόμενους τρεις μήνες, πληρώνουν 257 και 245 δολάρια τη βραδιά, αντίστοιχα.

Οι χαμηλότερες τιμές στις χώρες με μειωμένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά φαίνεται να κερδίζουν τους ταξιδιώτες.

Η Νορβηγία, η Πολωνία και η Σουηδία ηγούνται της ζήτησης μέχρι τον Οκτώβριο με 36%, 35% και 30% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με πέρσι.

Αναλύοντας τα στοιχεία των μελλοντικών κρατήσεων, διαπιστώνεται ότι οι ταξιδιώτες στρέφονται σε λιγότερο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για να βρουν καλύτερες τιμές. Τέτοιες είναι οι χώρες με μικρότερες πληρότητες.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Airbnb: Σε ποιες χώρες σπάνε τα κοντέρ τιμές και ζήτηση, πού βρίσκεται η Ελλάδα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button