Οικονομία

Credit Suisse: Νέα «βουτιά» 9% στις μετοχές της τράπεζας εν μέσω έκτακτης ρευστότητας

Πτώση έως και 9% καταγράφουν οι μετοχές της Credit Suisse σήμερα καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να στηρίξει τη ρευστότητά της.

Η παρέμβαση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών προχθές, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις «συστημικά σημαντικές τράπεζες», ώθησε τις μετοχές να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη. Παράλληλα, η Credit Suisse προσφέρθηκε να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε αμερικανικά δολάρια και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ.

Το μαζικό ξεπούλημα της Τετάρτης, που έφτασε ακόμα και το 30%, ήρθε στον απόηχο της πτώχευσης Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε μερίδιο 10% στην Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Η τράπεζα, επί του παρόντος, υποβάλλεται σε μαζική στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας μετά από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων. Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές και γενικότερα οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται.

Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει απότομα κατά το τελευταίο έτος και η Credit Suisse έχει δει τεράστιες εκροές, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps-CDSs), τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας μιας εταιρείας, εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το επιτόκιο CDS, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών της τράπεζας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα κρίσης, με το επιτόκιο CDS ενός έτους να εκτοξεύεται στο 38,4% την Τετάρτη, πριν κλείσει την Πέμπτη στο 34,2%.

πηγή: lifo

now/economy/credit-suisse-nea-boytia-9-stis-metohes-tis-trapezas-en-meso-ektaktis-reystotitas

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button