Οικονομία

Kατώτατος μισθός: Από 1η Απριλίου η 4η διαδοχική αύξηση – Θα ξεπερνά τα 800 ευρώ

«Την 1η Απριλίου 2024, θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς, κάνουν εφικτό τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, την ίδια ώρα που αντίστοιχα νούμερα στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τους 35.000 κατ’ έτος.

Μια νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας «ξεκλειδώνει» τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ και αναμένεται η έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης ενώ παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές των ψηφιακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς και την ανάκτηση των αναγκαίων δεδομένων, μέσω διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης

Προχωρά η εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, συστάθηκε ομάδα εργασίας, με στόχο τη σύνταξη πορίσματος προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των κανόνων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Για όλα τα πρώην Ταμεία εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η διάρκεια κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν επισημανθεί οι διαφορές μεταξύ Ταμείων και έχει ολοκληρωθεί η οικονομική ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων ενιαιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργασίας βρίσκεται προς το τέλος των εργασιών της και συντάσσει το κείμενο του πορίσματος, που θα αποτελέσει τη βάση για τις νομοθετικές παρεμβάσεις.

Παροχή προστασίας μητρότητας

Η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες, συνιστά μία νέα ρύθμιση και, ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε από το μηδέν μία πλατφόρμα, που θα υποστηρίξει αυτή την καινοτομία, ώστε να ξεκινήσει σύντομα η καταβολή των επιδομάτων.

https://creta24.gr/katotatos-misthos-apo-1i-apriliou-i-4i-diadochiki-afxisi-tha-xeperna-ta-800-evro/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button