Οικονομία

LED ή Συμβατικούς Λαμπτήρες; Δες τι σε συμφέρει και πόσα εξοικονομείς

Το Pricefox βρήκε έναν τρόπο να μειώσεις το λογαριασμό του ρεύματος με μια ελάχιστη επένδυση στο φωτισμό.

Το κόστος για το φωτισμό του σπιτιού σου μπορεί να φαίνεται δευτερεύον, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού λογαριασμού της ηλεκτρικής ενέργειας. Και με μια μικρή χρηματική επένδυση σήμερα, μπορείς να εξοικονομείς χρήματα σε κάθε μελλοντικό σου λογαριασμό.

Αυτό μπορείς να το καταφέρεις αλλάζοντας τους συμβατικούς λαμπτήρες που φωτίζουν τους χώρους του σπιτιού σου με λαμπτήρες LED.

Οι λαμπτήρες LED δεν είναι καινούρια τεχνολογία. Υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά επειδή ήταν πολύ ακριβότεροι σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες, δεν τους προτιμούσε ο μέσος καταναλωτής. Σήμερα το κόστος της τεχνολογίας των LED έχει πέσει δραματικά και έχουν γίνει η οικονομικότερη επιλογή.

Τι διαφορά έχουν οι συμβατικοί από τους LED λαμπτήρες;

Οι συμβατικοί λαμπτήρες, λαμπτήρες πυρακτώσεως και λαμπτήρες αλογόνου, είναι λαμπτήρες που παράγουν φως μέσω της πυράκτωσης ενός νήματος βολφραμίου. Η απόδοσή τους είναι περίπου 5%, δηλαδή για κάθε 100 μονάδες ενέργειας που δίνουμε σε έναν συμβατικό λαμπτήρα μόνο τις 5 μετατρέπει σε φως. Η υπόλοιπη ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα.

Από την άλλη, οι λαμπτήρες LED (Light Emitting Diode) είναι ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν φως δημιουργώντας τάση σε έναν ημιαγωγό. Είναι μια μέθοδος πολύ πιο αποδοτική από την πυράκτωση.

Δηλαδή ένα λαμπτήρας LED χρειάζεται περίπου 80-90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν συμβατικό λαμπτήρα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας φωτός. Επιπλέον έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει και τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες.

Ακριβώς επειδή οι συμβατικοί λαμπτήρες είναι τόσο δαπανηροί ενεργειακά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τη σταδιακή απόσυρσή τους εδώ και χρόνια.

Πώς εξοικονομείς χρήματα με τους λαμπτήρες LED;

Ας εξετάσουμε ένα σπίτι μιας μέσης οικογένειας με τουλάχιστον 12 λάμπες για το φωτισμό του:

  • Μία στην κουζίνα.
  • Δύο στο καθιστικό.
  • Δύο στο υπνοδωμάτιο.
  • Δύο στο άλλο υπνοδωμάτιο.
  • Δύο στο μπάνιο.
  • Μία στο διάδρομο
  • Δύο στο μπαλκόνι

Με συμβατικούς λαμπτήρες σε όλους τους χωρους του σπιτιού, ημερήσια χρήση κατά μέσο όρο 3 ώρες και τιμή της kWh στην τιμολόγηση της ΔΕΗ, το μηνιαίο κόστος φωτισμού ανέρχεται σε €21.59.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

LED ή Συμβατικούς Λαμπτήρες; Δες τι σε συμφέρει και πόσα εξοικονομείς

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button