Οικονομία

Tέλος επιτηδεύματος: Κυβερνητικά σχέδια για μείωση ή κατάργηση

Σχέδια για κατάργηση ή αντικατάσταση με έναν φόρο που θα πληρώνουν κατ’ ελάχιστον οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και στην περίπτωση που δεν πληρώνουν κανέναν άλλον φόρο, κάνουν στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος άρχισε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με νέες κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται (αγρότες, αλιείς).

Το 2023 δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος όσοι προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό από την 1η Σεπτεμβρίου και μέσα στις τελευταίες 100 ημέρες της χρονιάς.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 από σχεδόν 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες μπορούν να απαλλαγούν το 2023 από το τέλος επιτηδεύματος εφόσον κινηθούν γρήγορα και ευέλικτα.

Έπειτα σειρά παίρνουν οι επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν ζημίες, αλλά πληρώνουν φόρους γιατί εμφανίζουν κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει η χώρα. Για το κράτος, όμως, ολική κατάργηση για όλους σημαίνει και μόνιμες απώλειες 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Επομένως, πολλοί στο οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται για το αν αντέχει ο Προϋπολογισμός τέτοια φοροελάφρυνση, όταν μάλιστα το 2024 θα επιστρέψουν οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει -εκτάκτως πάλι- νέα χαλάρωση στόχων, αυτό θα οφείλεται πιθανότατα σε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μόλις λοιπόν ξεκαθαρίσει η εικόνα για την ύφεση και την ενεργειακή κρίση (ενδεχομένως τον Μάρτιο), θα εξεταστεί το τέλος να μεταβληθεί σε έναν ελάχιστο φόρο, τον οποίο οι επιτηδευματίες δεν θα πληρώνουν κάθε χρόνο. Έτσι όσοι πληρώνουν ούτως ή άλλως φόρους, το τέλος θα συμψηφίζεται ή θα εξαφανίζεται.

πηγή: creta24

telos-epitideymatos-kyvernitika-schedia-meiosi-i-katargisi/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button