Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Δεκτή η παραίτηση Τζανερίκου

Με Προεδρικό Διάταγμα έγινε δεκτή η παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου.

O Χρήστος Τζανερίκος παραιτήθηκε στις 10 Απριλίου από το δικαστικό σώμα μετά τις δηλώσεις του για παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη όσον αφορά την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. 

Ο Χρήστος Τζανερίκος υπηρετούσε μέχρι πρότινος ως πρόεδρος του Α1 Τμήματος του Ανώτατου Πολιτικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο νομιμότητας των κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές. Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία με την οποία ο έλεγχος νομιμότητας των κομμάτων θα γινόταν από την πλήρη σύνθεση του Α1 Τμήματος, δηλαδή των 11 μελών της και όχι από την πενταμελή σύνθεση, όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Ειδικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα αποδοχής της παραίτησης του Χρήστου Τζανερίκου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Γ΄, φύλλο 1090, της 20ης Απριλίου 2023), αναφέρει: «Με προεδρικό διάταγμα της 20ης Απριλίου 2023, που εκδόθηκε στην Αθήνα με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 70 και 71 παρ. 4 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), γίνεται δεκτή η από 10.04.2023 αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου του Κοσμά. Ο ανωτέρω διατηρεί τιμητικά τον τίτλο της θέσης που κατέχει. (Αρ. βεβ. διαγραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 3417514911/20.04.2023)».

Οι δηλώσεις που έφεραν αντιδράσεις

Με την κυβέρνηση να φέρνει νέα συμπληρωματική τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Χρήστος Τζανερίκος κατήγγειλε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση για την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που ανώτατος δικαστικός δήλωσε δημόσια πριν τη διάσκεψη του Δικαστηρίου, τι πιστεύει, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας την ψήφο του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνη». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

https://www.lifo.gr/now/greece/areios-pagos-dekti-i-paraitisi-tzanerikoy

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button