Ελλάδα

Έκρηξη σε δημοτικό στις Σέρρες: Το απόγευμα η κηδεία του 11χρονου

Το απόγευμα της Τρίτης (6/12) θα πουν το «τελευταίο αντίο» στον 11χρονο μαθητή που σκοτώθηκε από την έκρηξη λέβητα στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Σερρών.

Την ώρα που η οικογένεια και η τοπική κοινωνία θα αποχαιρετήσουν τόσο πρόωρα και άδικα τον 11χρονο μαθητή, πραγματογνώμονες της αστυνομίας συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβώσουν τα αίτια της τραγωδίας.

Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες είναι, σήμερα, κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον μικρό μαθητή που έχασε τόσο αναπάντεχα τη ζωή του, ενώ το 9ο Δημοτικό, όπου φοιτούσε και ο ίδιος, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.

Τα ερωτήματα και η μετάθεση ευθυνών

Υπεύθυνοι για τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων και όλων των επιμέρους συστημάτων είναι οι δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες.

Βάσει νόμου, πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς υπάρχει φύλλο συντήρησης στο λεβητοστάσιο, το οποίο συμπληρώνεται από τον μηχανικό που πραγματοποιεί τον καθαρισμό και τη συντήρηση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο διευθυντής του σχολείου είχε ζητήσει από τους τεχνικούς να κάνουν τις εργασίες για τη μετατροπή του λέβητα το Σάββατο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τις εργασίες σε σχολικά κτήρια κατά τις ώρες λειτουργείας τους.

Οι έλεγχοι στις σχολικές μονάδες πρέπει να είναι συστηματική και σε περίπτωση προβλήματος, θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος.

Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι εάν είχαν γίνει επανέλεγχοι από τους ανθρώπους που προχώρησαν στην μετατροπή του καυστήρα.

Το λεβητοστάσιο εκτιμάται πως ήταν πρόχειρη κατασκευή, μια προσθήκη στο κυρίως κτήριο του σχολείου.

Έτσι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν είχαν τηρηθεί οι πολεοδομικοί κανόνες αλλά και οι προδιαγραφές για τοποθέτηση λέβητα.

Και αυτό γιατί βάσει νομοθεσίας, ο λέβητας δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός κτηρίου.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που μια οικογένεια -και ολόκληρη τη χώρα- θρηνεί το χαμό του παιδιού της, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση επιχειρούν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Το πρωί της Τρίτης (6/12) ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει έγγραφο από το διευθυντή του σχολείου για τις εργασίες του εργολάβου ενώ γίνονται μαθήματα.

Ο διευθυντής του σχολείου είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα ότι ο εργολάβος θα έπρεπε να είχε έρθει το Σάββατο, «διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Έρχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο δήμαρχος Σερρών υποστήριξε ότι «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο, ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες, γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια».

Παράλληλα, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής το έργο δεν έχει παραδοθεί και δεν είχαν αναφερθεί στο δήμο προβλήματα.

Το έργο ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο και τότε θα γινόταν η τελική έκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από το δήμο.

πηγή: creta24

ekrixi-se-dimotiko-stis-serres-to-apogeyma-kideia-11chronoy/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button