Ελλάδα

ΑΔΑΕ: Αποσύρθηκε το θέμα της ΕΥΠ από τη σημερινή συνεδρίαση

Απεσύρθη την τελευταία στιγμή από την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ το θέμα της ΕΥΠ. Την απόφαση πήρε ο πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος, έπειτα από διαρροές και δημοσιεύματα που «είδαν» στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας προσπάθεια παρέμβασης της Αρχής στο προεκλογικό σκηνικό.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Ανάμεσα στα θέματα που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν ήταν η έγκριση της έκθεσης ελέγχου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων όπως επίσης και η έγκριση των επιμέρους εκθέσεων ελέγχου της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ των κινητών τηλεφώνων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που απέδιδαν στην Ανεξάρτητη Αρχή και ειδικότερα στον Χρήστο Ράμμο προσπάθεια «παρέμβασης στο προεκλογικό παιχνίδι».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της «Κ» ο κ. Ράμμος απέστειλε email στα μέλη της Ολομέλειας με το οποίο τους ενημερώνει για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας το θέμα της ΕΥΠ και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Το τι τελικά θα συμβεί στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ώρες.

Η έκθεση

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», πηγές με γνώση του θέματος περιέγραφαν ότι η επίμαχη έκθεση βασίζεται στα πρακτικά που τηρήθηκαν κατά τους τουλάχιστον τέσσερις επιτόπιους ελέγχους που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο τελικό κείμενο, ωστόσο, υπάρχουν και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής. Οπως, για παράδειγμα, ότι η διοίκηση της ΕΥΠ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να κοινοποιήσει στα στελέχη της ΑΔΑΕ τον φάκελο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ή ότι δεν τήρησε πρωτόκολλο για την καταστροφή των αρχείων της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το τελικό κείμενο της έκθεσης ετίθετο στη σημερινή συνεδρίαση και εγκρινόταν, η ολομέλεια επρόκειτο να αποφασίσει και επί της κλήσης σε ακρόαση του επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι πιθανή κλήση του διοικητή της ΕΥΠ για παροχή εξηγήσεων θα ήταν μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλες υποθέσεις ελέγχων, όπως για παράδειγμα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σε περίπτωση που η ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφάσιζε θετικά, η έκθεση ελέγχου θα διαβιβαζόταν στον κ. Δεμίρη προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου της πριν κληθεί να παράσχει εξηγήσεις στα μέλη της ανεξάρτητης αρχής.

Τα στελέχη της ΑΔΑΕ, πάντως, απαντώντας στην κριτική ότι επιχειρούν «παρέμβαση» ενόψει εκλογών, σχολίαζαν χθες ότι οι ανεξάρτητες αρχές, όπως εξάλλου και η δημόσια διοίκηση, οφείλουν να συνεχίζουν απερίσπαστες το έργο τους ανεξάρτητα από το εάν έχουν προκηρυχθεί ή όχι εκλογές.

https://creta24.gr/adae-aposyrthike-to-thema-tis-eyp-ti-simerini-synedriasi/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button