Ελλάδα

Απογοητευτική η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα- «Απρόθυμοι οι συγγενείς για συναίνεση»

Απογοητευτική χαρακτήρισε την κατάσταση στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Βασίλης Γιαννάκος, που μίλησε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. 

Οι νεφροπαθείς έχουν αυξηθεί αισθητά την στιγμή που η Ελλάδα είναι από τους τελευταίους στη λίστα δωρεάς οργάνων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, 4,8% για το 2019 και περίπου 5% το 2020, την στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40%, στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη πτώση σε δωρεές και μεταμοσχεύσεις πανελληνίως, κάτι που οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.

Οι αιτίες της απροθυμίας είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

– Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.

– Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.

– Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

πηγή: lifo

now/greece/apogoiteytiki-i-dorea-organon-stin-ellada-aprothymoi-oi-syggeneis-gia-synainesi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button