Ελλάδα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αν ομάδα αρχιερέων μου πει να αποσυρθώ, θα είναι μια ευλογημένη απόφαση

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως είναι έτοιμος να αποσυρθεί, εάν του ζητηθεί κάτι τέτοιο από αρχιερείς. 

«Θα είναι μια ευλογημένη απόφαση», ανέφερε σχετικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, για το αν είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το τιμόνι της Εκκλησίας, έπειτα από 15 χρόνια στη θέση. 

Αρχικά, δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει γνώμη, σε σχέση με παλιότερη δήλωσή του ότι δεν επιθυμεί να είναι ισοβίως αρχιεπίσκοπος.  

«Στη δική μου την περίπτωση συνέβη κάτι που δεν ξανάγινε στην Ελλάδα. Κάθε αρχιεπίσκοπος στη θητεία του έκανε το πολύ 6-7 αρχιερείς. Εγώ στη θητεία των 15 χρόνων ξεπέρασα τους 60. Το θεωρώ θαύμα αυτό και ευλογία από το Θεό. Αυτό συνετέλεσε ώστε να υπάρχει μια ηρεμία, να υπάρχει μια ενότητα», σημείωσε.  

«Υπάρχουν πολλοί και καλοί ιεράρχες που μπορούν να με αντικαταστήσουν και τώρα και οποτεδήποτε, έχουν ικανότητες. Αν λοιπόν βρεθεί μια ομάδα αρχιερέων που να μου πει “ξέρετε καλός είστε, αλλά λίγο κουρασμένος, ή μας κουράζετε, δεν αποσύρεστε;”, ειλικρινά σας λέω, θα είναι για μένα μια ευλογημένη απόφαση, διότι έχω πολλά να κάνω ακόμα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 

Ερωτηθείς εάν ξεκινά τη διαδικασία της διαδοχής, απάντησε: «Δεν ξέρω πότε. Αν το ζητήσουν οι ιεράρχες είμαι έτοιμος. Αν το θέλει ο Θεός, πάλι έτοιμος είμαι». 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Πονάω για τον πατήρ Λουπουσάκη και τον πατήρ Αντώνιο, αλλά έχω και καθήκον

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως «πονάει» για τις περιπτώσεις του πατέρα Αντώνιου, της «Κιβωτού» και του πατέρα Λουπουσάκη, στην υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων, αλλά συμπλήρωσε πως είχε και ένα καθήκον να εκπληρώσει. 

Ερωτηθείς για τις δύο υποθέσεις, αρχικά σημείωσε πως η «αρρώστια» της εποχής είναι η ταχύτητα της πληροφορίας, ενώ αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των δημοσιογράφων, συμπληρώνοντας «Ο Έλληνας θέλει το κουτσομπολιό». 

«Ο αρχιεπίσκοπος στην προκειμένη περίπτωση και αν ξέρει το πρόβλημα, αν το έχει ζήσει, είτε αυτό λέγεται πατήρ Λουπασάκης, είτε πατήρ Αντώνιος, έχει κάνει κατά τη γνώμη του το καθήκον του και έχει καταβάλει τις προσπάθειες. Άλλοτε αυτά πετυχαίνουν και άλλοτε δεν πετυχαίνουν. Έχει κάνει τον αγώνα του», συμπλήρωσε. 

«Το καθήκον του αρχιεπισκόπου, πέρα από όλα τα άλλα, δεν είναι διοικητής. Δεν είναι αστυνομικός. Ο επίσκοπος και αρχιεπίσκοπος είναι και πατέρας. Είναι τα παιδιά που μέσα στην οικογένεια κάνανε λάθος», συνέχισε αναφερόμενος στις δύο υποθέσεις. 

«Ο πατήρ Λουπασάκης, ωραία να λάβουμε τα μέτρα, με έναν τρόπο που δεν εξευτελίζει τον άνθρωπο. Απεσύρθη με το δικό του τον τρόπο. Δεν έχει καθήκον ο αρχιεπίσκοπος, ο πατέρας, αυτά τα παιδιά που ήταν και είναι κοντά του, πέντε- δέκα παιδιά, να δοκιμάσουν την αγάπη του πνευματικού τους πατέρα. Γιατί πρέπει ο αρχιεπίσκοπος αμέσως να πάρει το μαχαίρι και να κόψει το κεφάλι των παιδιών αυτών; Η αγάπη είναι αυτό που θεραπεύει τα πράγματα», σημείωσε αναφερόμενος στο ζήτημα των Αγίων Ισιδώρων. 

«Πονάω για την περίπτωση του Λουπασάκη, πονάω για την περίπτωση του Αντωνίου, αλλά έχω και καθήκον να σταθώ πλάι για να γιατρευτούν όλα αυτά τα πράγματα. Και ο Θεός έχει…», δήλωσε ακόμη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και επεσήμανε πως ο πατήρ Αντώνιος είχε τιμηθεί από τη Βουλή και πανεπιστήμια. 

«Πού είναι αυτοί τώρα οι άνθρωποι; Δεν έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να ρωτήσουν τον υπεύθυνο, τον αρχιεπίσκοπο; Που να τους έλεγε “να είστε λίγο μετρημένοι να είστε λίγο προσεκτικοί”. Αλλά όλοι όρμησαν εναντίον του και όλοι εκείνοι σιώπησαν», συμπλήρωσε. 

πηγή: lifo

now/greece/arhiepiskopos-ieronymos-omada-arhiereon-moy-pei-na-aposyrtho-tha-einai-mia-eylogimeni

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button