Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Τον Μάρτιο ο πρώτος πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός- Σε δύο φάσεις η διαδικασία

Τον Μάρτιο του 2023 θα διεξαχθεί ο πρώτος πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις πτυχιούχων στο δημόσιο για μία διετία. 

Χθες, Παρασκευή, εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο η πρόσκληση- προκήρυξη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ. Θα ακολουθήσει, εντός του Δεκεμβρίου, η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία. Οι υποψήφιοι στις αιτήσεις δηλώνουν μόνο τον κλάδο – ειδικότητα που υπάγονται, όπως και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα τους.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανεξαρτήτου ειδικότητος. Για πρώτη φορά, στην πρόσκληση δεν θα αναφέρεται αριθμός θέσεων προς πλήρωση, ούτε φορείς που ζητούν προσωπικό.

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο, το διαγωνιστικό, οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, η οποία αντικαθιστά την εργασιακή εμπειρία, που πλέον θα έχει σημαντικά μικρότερη βαρύτητα από άποψη μορίων. Η κυριότερη μέθοδος εξέτασης είναι οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Σε ό,τι αφορά στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, αξιολογούνται ο γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, οι δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. 

Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για τις ερωτήσεις γνώσεων και 50% για την εργασιακή αποτελεσματικότητα. Επιτυχόντες θα είναι όσοι πιάσουν την βάση σε κάθε μάθημα και συνολικά. 

Αυτοί θα συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας. Σε αυτό, αφού προηγηθεί η έκδοση των πινάκων βαθμολογίας ανά κλάδο/ειδικότητα, θα εκδοθεί προκήρυξη πλήρωσης θέσεων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι επιτυχόντες θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής δηλώνοντας προτιμήσεις θέσεων καθώς και προσόντα/κριτήρια/ιδιότητες.

Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας με βάση την βαθμολογία των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρώνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) και η εντοπιότητα.

Μέσω του διαγωνισμού αυτού θα καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου για τις εναπομείνασες προσλήψεις του 2022 καθώς και αυτές του 2023, των κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. 

Κάτι που σημαίνει πως όσοι δεν λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ή δεν περάσουν στο δεύτερο στάδιο, δεν θα έχουν ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί έπειτα από δύο χρόνια και αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στην υπηρεσία τους το αργότερο επτά μήνες μετά τις εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και η σχετική νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή στον γραπτό διαγωνισμό, θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας, βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, όπως ισχύει για τη βαθμίδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

πηγή: lifo

now/greece/asep-ton-martio-o-protos-panelladikos-graptos-diagonismos-se-dyo-faseis-i-diadikasia

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button